Meer dan 750 mensen kwamen om bij hadj in Mekka
NOS NieuwsAangepast

Politiek steekspel tussen Iran en Saudi-Arabië na hadj-drama

De Iraanse procureur-generaal wil Saudi-Arabië vervolgen voor het drama bij de hadj, waarbij 769 mensen omkwamen. Hij sprak van een "misdaad tegen de hadj-pelgrims".

"Het ongeluk is strafbaar volgens het internationaal recht en Saudi-Arabie is daarvoor verantwoordelijk", aldus de hoogste aanklager. De Iraniërs willen via het Internationaal Gerechtshof hun gelijk halen.

'Dit is een misdaad tegen de hadj-pelgrims'

De afgelopen dagen gingen in de hoofdstad Teheran duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de Saudische koninklijke familie.

De grootmoefti van Saudi-Arabië benadrukt juist dat het drama tijdens de hadj niet te wijten is aan menselijk falen. De minister van Binnenlandse Zaken treft geen blaam, stelt de grootmoefti, de belangrijkste geestelijk leider van Saudi-Arabië.

Het was buiten de menselijke macht

Grootmoefti van Saudi-Arabië

"Dit is een politiek steekspel. Ik verwacht niet dat dit bij het International Gerechtshof in Den Haag gaat eindigen", zegt correspondent Thomas Erdbrink vanuit Teheran. Wel tekent de uitspraak van de Iraniërs de spanningen die heersen tussen soennitische en sjiitische moslims. Saudi-Arabië is een soennitisch land, Iran sjiitisch.

In Iran leeft heel erg het gevoel dat de Saudi's het op hen gemunt hebben

Thomas Erdbrink, correspondent Iran

Donderdag ging het mis in Mina, op een paar kilometer afstand van de heilige stad Mekka. Twee grote stromen pelgrims kwamen samen, op weg naar de plek waar een jaarlijks stenigingsritueel wordt gehouden. In het gedrang werden honderden mensen vertrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl