Iraniërs demonstreren in Teheran tegen de Saudische autoriteiten
NOS Nieuws

Saudi's zwaar onder vuur om Mekka-drama

Iran heeft zware kritiek geuit op de Saudische autoriteiten vanwege de dood van ruim 700 pelgrims tijdens de hadj in Mekka. Een hoge geestelijke eiste in Teheran dat Saudi-Arabië de leiding over de jaarlijkse bedevaart naar Mekka overdraagt aan de Organisatie van Islamitische Samenwerking.

In de Iraanse hoofdstad betoogden duizenden mensen tegen Saudi-Arabië en riepen "dood aan de familie al-Saud", de Saudische koninklijke familie die op alle niveaus de bestuurlijke touwtjes in handen heeft.

Onder de doden die gisteren tijdens de bedevaart werden vertrapt zijn zeker 131 Iraniërs.

Rivaliteit

Volgens Iran is Saudi-Arabië volledig verantwoordelijk voor het drama in Mekka. De harde kritiek van Iran onderstreept de rivaliteit tussen het machtige sjiitische land en het soennitische Saudi-Arabië. Iran heeft andere islamitische landen opgeroepen ook de Saudische autoriteiten ter verantwoording te roepen.

Een Saudische minister zei gisteren dat de pelgrims zelf schuld hebben aan de gebeurtenissen, omdat ze zich niet aan de voorschriften hielden. Evenals Iran heeft ook Nigeria die lezing in scherpe bewoordingen afgewezen.

Pakistan zegt dat er nog 236 Pakistaanse pelgrims in Mekka worden vermist. De dood van zeven Pakistanen is bevestigd. Onder de doden zijn ook bedevaartgangers uit onder meer Turkije, India, Indonesië en Kenia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl