Nederlanders beginnen wielerploeg voor vluchtelingen
Vluchtelingen. Met duizenden stromen ze momenteel Nederland binnen. Ze komen onder meer uit Syrië, Eritrea, Afghanistan. Nadat ze de grens gepasseerd zijn, worden ze overgebracht naar een opvangplek. En dan? "Je kunt ze een vergunning geven, naar het UWV sturen en op een flatje in de Bijlmer zetten, maar daarmee integreren ze nog niet."
Het zijn de woorden van Gudo Kramer. Hij was jarenlang manager van het Marco Polo Cycling Team en heeft een plan bedacht. "We willen vluchtelingen een kans geven professioneel wielrenner te worden."
Kramer blaast zijn oude semi-profploeg nieuw leven in en wil alleen nog maar vluchtelingen als renners. Half oktober lanceert de ploeg een crowdfundingactie om zoveel mogelijk middelen in te zamelen. Er moeten fietsen komen, materiaal en personeel. "We hopen op die manier een prachtig programma samen te stellen."
Ze moeten wel enig talent hebben.
Rest alleen nog de vluchtelingen zelf. Neemt de ploeg zomaar iedereen aan? "Nee, ze moeten al wel ooit op een fiets hebben gezeten in hun land. Ze moeten wel enig talent hebben."
De eerste sporen van kunde op fietsgebied zijn overigens al gevonden. Op de wielerbaan van Sloten trainen sinds kort Eritrese vluchtelingen op oude geleende fietsen. Hun mentor, Daniel Abraham, die zelf in 2000 naar Nederland vluchtte als gevolg van de oorlog tussen Eritrea en Ethiopië, is enthousiast. "Er zit talent bij hoor. Ze geloven het zelf nog niet, maar sommigen zouden zelfs prof kunnen worden, in de voetsporen van Tour de France-renners Merhawi Kudus en Daniel Teklehaimanot, die nog de bolletjestrui droeg."
Niet elke vluchteling kan zich niet zomaar aanmelden. "De papieren moeten wel in orde zijn. Je moet een erkend vluchteling zijn."
Via Facebook worden Syriërs op ons initiatief gewezen.
Kramer stelt dat het niet bij Eritrese vluchtelingen hoeft te blijven, ook al heeft met name dat land een voorliefde voor wielrennen meegekregen van de voormalige koloniale overheerser Italië. “Nee, zeker niet alleen Eritrea. Ze kunnen overal vandaan komen. Afghanistan, Syrië, noem maar op. Ik heb begrepen dat de beste Syrische renner momenteel in Europa is als vluchteling. Althans, daar lijkt het op. Via Facebook werd hij gewezen op ons initiatief.”
Ondertussen omarmt de wielerwereld het initiatief. "Er is veel steun voor vanuit de profpeloton. Veel renners hebben er via de sociale media aandacht aan besteed. En de Ronde van Nijmegen heeft al toegezegd dat ons team als goed doel aan de toertocht wordt verbonden."
Abraham heeft in de praktijk ondervonden hoe belangrijk het is een doel te hebben, als je als vluchteling een vreemd land binnenkomt. Het wielrennen heeft hem een toekomst geboden. Vanwege een onderontwikkeld onderbeen kwam hij bij NOC*NSF in beeld als paralympisch atleet. Hij geniet nu de A-status en hoopt zich te plaatsen voor de Paralympics in Rio.
"De meeste vluchtelingen die hier komen, hebben geen plan, geen idee. Dus integreren ze niet. Het wielrennen kan ze een richting geven, een doel. En als ze het onverhoopt toch niet redden als professioneel wielrenner, kunnen ze altijd nog masseur worden of materiaalman. Of misschien hun eigen fietswinkel beginnen."