De Eritreër Daniel Teklehaimanot van MTN-Qhubeka zit in de vlucht van de dag op weg naar Le Havre
NOS Wielrennen

Teklehaimanot eerste Afrikaan in bolletjestrui

Daniel Teklehaimanot heeft voor een unicum gezorgd in de Tour de France. De Eritreër is de eerste Afrikaan die de bolletjestrui om zijn schouders krijgt.

De klimmer van de Zuid-Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka koos in de zesde etappe naar Le Havre al vroeg het hazenpad met de Belg Kenneth Vanbilsen en de Fransman Pierrig Quémeneur. Van die drie bleek Teklehaimanot de sterkste op de drie bergjes van de vierde categorie. Daarmee pakte hij drie bergpunten, één meer dan de drager van de bolletjestrui Joaquim Rodríguez.

Reactie Teklehaimanot op zijn bergtrui

Droom

Eerder dit jaar legde Teklehaimanot ook al beslag op de bolletjestrui in de Franse rittenkoers Critérium du Dauphiné. Toen keek hij al vooruit naar de Tour de France. "Toen ik jong was en naar de Tour de France keek, was ik altijd enthousiaster over de strijd om de bolletjestrui dan die om het geel", vertelde Teklehaimanot. "Ik hoop dat ik de kans krijg om ook een keer voor de bolletjestrui te strijden. Een dag met deze trui zou genoeg zijn voor mij."

Teklehaimanot pakt bolletjestrui

Impey en Hunter gingen voor

Teklehaimanot is de eerste renner van het Afrikaanse continent die aan de leiding gaat in het bergklassement. De gele trui en de witte trui werden wel al eerder door Afrikanen gedragen: door de Zuid-Afrikanen Daryl Impey en Robert Hunter. Impey droeg twee dagen het geel in de Tour van 2013. In 2011 mocht Hunter een dag in het wit rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl