NOS Nieuws

Zijlstra onder vuur vanwege vluchtelingen

De VVD is in de Tweede Kamer onder vuur komen te liggen vanwege het vluchtelingenbeleid. Fractievoorzitter Zijlstra kreeg veel kritiek op zijn uitleg. Hij noemde het een illusie dat de Europese buitengrenzen helemaal met hekken kunnen worden afgesloten.

Zijlstra zei dat een veilige opvang van vluchtelingen in de regio ertoe moet leiden dat ze de gevaarlijke reis naar Europa niet meer maken en geen mensensmokkelaars meer inhuren. "Daarmee heb je er feitelijk voor gezorgd dat de grenzen dicht zijn en dat is veel effectiever dan een feitelijk hek."

Verschillende oppositiefracties benadrukten dat de VVD eerder wel heeft gepleit voor het sluiten van de buitengrenzen. Buma sprak in dit verband van de grote leugen van de VVD. Er waren ook veel vragen over wat de Europese bewindslieden maandag nu precies hebben afgesproken over de vluchtelingen. CDA-leider Buma zei dat Zijlstra de enige is die denkt dat er iets is afgesproken.

Justitie

In het debat erkende Zijlstra dat de begroting van het kabinet voor Veiligheid en Justitie "niet de meest geweldige is in de geschiedenis". Bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer reageerde fractievoorzitter Zijlstra op kritiek van oppositiepartijen. Die vinden dat de justitiebegroting zo rammelt dat ze er misschien tegenstemmen in de Eerste Kamer, waardoor er waarschijnlijk geen meerderheid voor is.

Zijlstra zei dat hij niet van plan is om nu al veranderingen aan te brengen in de begroting. Hij staat open voor aanpassingen, maar volgens hem heeft het kabinet de problemen voor het komende jaar opgelost. Voor de jaren erna is misschien meer nodig, zei hij.

Buma: zijn grenzen nu open of dicht?

Maar Zijlstra noemde het "van de gekke'' om nu al de handdoek in de ring te werpen, omdat de begroting het in de Eerste Kamer misschien niet gaat halen. "Dan zouden wij op de stoel gaan zitten van de Eerste Kamer".

Werkgelegenheid

In het debat noemde Zijlstra behalve het vluchtelingenprobleem ook het verbeteren van de werkgelegenheid de topprioriteit van zijn partij. Hij erkende dat VVD en PvdA het op veel punten oneens zijn, maar hij vindt het mooie van deze coalitie "dat elk probleem van een oplossing wordt voorzien".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl