PVV-leider Wilders in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Felle botsing tussen Roemer en Wilders

De Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer zijn begonnen met een felle woordenwisseling tussen SP-leider Roemer en PVV-voorman Wilders. Wilders probeerde het debat uit te stellen en daarvoor in de plaats apart te praten over de vluchtelingenstroom. Hij sprak weer van een asieltsunami. "Meer dan 3000 asielzoekers per week komen ons land binnen, en daartussen zitten ook terroristen."

De overgrote meerderheid van de Kamer wees het verzoek af. De fractievoorzitters kondigden allemaal aan dat ze er vandaag aandacht aan zullen besteden.

Bom op Nederland

Roemer verweet Wilders haat te zaaien en groepen tegen elkaar op te zetten. "Het gaat om mensen." De SP-voorman zei dat er te weinig huurwoningen voor vluchtelingen zijn en dat dat mede te wijten is aan PVV-beleid.

Volgens Wilders gooit Roemer door de manier waarop hij met asielzoekers omgaat "een bom op Nederland".

Paspoort

Wilders zette zijn betoog kracht bij door te verwijzen naar een artikel in Nieuwe Revu. Daarin vertelt een Nederlandse verslaggever dat hij in Syrië heel makkelijk een vervalst Syrisch paspoort kon krijgen voor Mark Rutte.

De foto van Rutte staat erop en het paspoort staat op naam van Malek Ramadan. "Dit gebeurt duizenden keren per dag. Dat betekent dat terroristen met een Syrisch paspoort toegang kunnen krijgen tot ons grondgebied."

Tegenbegroting

Felle botsing tussen Roemer en Wilders
Wilders: Syrisch neppaspoort Rutte bewijst dat grenzen dicht moeten

In het debat leverde Roemer felle kritiek op de plannen van het kabinet. Hij benadrukte dat mensen die het meeste verdienen er het meeste op vooruitgaan. Hij vindt dat de koers van het kabinet in lijn is met "een eerder ingezet proces van privatisering, marktwerking en verzelfstandiging van de publieke sector".

De SP heeft een tegenbegroting gepresenteerd, waarin 3,2 miljard euro meer wordt uitgetrokken voor zorg en sociale zekerheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl