Deze vluchtelingen konden nog net de Servisch-Hongaarse grens passeren
NOS Nieuws

De dag dat steeds meer landen grenscontroles invoerden

Met het besluit van Duitsland gisteren om grenscontroles in te stellen, kwam de opvang van vluchtelingen in Europa in een nieuwe fase. Hoe pakte deze maatregel vandaag uit en wat gebeurde er nog meer?

Het Zuid-Duitse voorbeeld kreeg navolging in andere Europese landen. Ook Nederland heeft maatregelen genomen. Mobiele teams van de marechaussee gaan extra controles in de grensstreek uitvoeren. "We gaan niet iedereen tegenhouden aan de grens", zei staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Het doel is vooral om mensensmokkelaars de wind uit de zeilen te nemen.

Oostenrijk was na Duitsland vandaag het eerste land dat deze maatregel invoerde. Langs de grens met Hongarije, die de afgelopen dagen door duizenden asielzoekers is gepasseerd, wordt gecontroleerd. Ook stuurt de regering 2200 militairen naar deze grensregio.

Hongarije op zijn beurt heeft de grensovergang naar Servië bij Röszke afgesloten. Hongarije bouwt een hek om vluchtelingen tegen te houden, maar bij Röszke was nog een sluiproute open.

Vluchtelingen haasten over Hongaarse grens

Slowakije, buurland van zowel Oostenrijk als Hongarije, gaat aan deze grenzen ook controleren. Tsjechië en Polen bekijken de situatie, maar hebben nog geen maatregelen genomen. Ook Slovenië, waar vluchtelingen naartoe kunnen uitwijken, neemt nog geen actie.

De grenscontroles in Beieren betekenen niet dat alle vluchtelingen worden teruggestuurd naar Oostenrijk. De meeste asielzoekers worden aan het Rode Kruis overgedragen. Vanaf vandaag houdt de Duitse grenspolitie ook de grenzen met België, Luxemburg, Tsjechië en Polen in de gaten.

Terwijl steeds meer landen het Verdrag van Schengen over een vrij verkeer van personen tijdelijk buiten werking stelden, kwamen de EU-ministers van Asielzaken bij elkaar over de verdeling van 160.000 vluchtelingen over de lidstaten.

Na afloop van het overleg bleek dat een meerderheid in Europa voor herverdeling van de vluchtelingen is, maar er is geen unanimiteit over hoeveel asielzoekers landen moeten opvangen. Wel zijn er volgens staatssecretaris Dijkhoff van Justitie genoeg voorstanders om de verplichte opvang door de lidstaten door te drukken.

Over de verdeling van 40.000 vluchtelingen zijn nu al concrete afspraken gemaakt. Op 8 oktober gaat het beraad verder.

Nederland

Voor het stadhuis in Enschede demonstreerden vanavond ruim honderd mensen tegen de komst van een azc voor 600 vluchtelingen in de gemeente. Er waren ook vijftig voorstanders op de been.

Gemeente Enschede wil opvang asielzoekers, maar veel bewoners zijn tegen

In Nederland zijn het afgelopen week zo'n 3100 asielzoekers aangekomen. Vanaf morgen worden in Arnhem 350 tot 400 vluchtelingen opgevangen in De Koepel, een voormalige gevangenis die leegstaat. In een azc in Utrecht wordt plaats ingeruimd voor vijftig minderjarige vluchtelingen.

Asielzoekers die 's avonds laat in Amsterdam aankomen, worden met bussen naar het opvangcentrum in Ter Apel gebracht. Op die manier wordt voorkomen dat de vluchtelingen op het station moeten overnachten, zoals de laatste dagen wel eens gebeurde.

Ook op Amsterdam Centraal komen vluchtelingen aan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl