EU wil 160.000 vluchtelingen verdelen, maar invulling blijft onduidelijk
In Brussel hebben de EU-ministers van asielzaken de ambitie uitgesproken om de komende tijd 160.000 vluchtelingen over de Unie te verdelen. Over hoe dat moet gebeuren, welk aandeel elke lidstaat moet leveren en of het wordt verplicht, is nog niets afgesproken, heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken De Maizière bekendgemaakt.
"Je zou deze 'politieke doorbraak' ook kunnen zien als het vooruitschuiven van het maken van échte keuzes", zegt correspondent Arjan Noorlander in Brussel. "Veel is nu nog onduidelijk."
Hotspots
De Maizière zei dat de EU zogeheten 'hotspots' zal openen in landen als Italië en Griekenland, waar de meeste asielzoekers aankomen. Dat zijn EU-kantoren waar de vluchtelingen worden geregistreerd, vingerafdrukken worden afgenomen en de asielprocedure in werking wordt gezet of juist wordt geweigerd.
De hotspots zijn bedoeld om te voorkomen dat de vluchtelingen door Europa gaan zwerven, zoals de afgelopen weken en maanden is gebeurd.
Verdeeldheid
De ministers spreken vanavond nog verder over de vluchtelingencrisis. Er heerst grote verdeeldheid over het voorstel van de Europese Commissie om landen te verplichten mee te doen aan de herverdeling van 160.000 vluchtelingen. Zes landen in Midden- en Oost-Europa hebben zo'n verplicht quotum al van de hand gewezen.
De ministers werden het vanmiddag wel officieel eens over een eerder voorstel om 40.000 vluchtelingen uit Italië en Griekenland te verdelen over de lidstaten. Dat gebeurt op basis van vrijwilligheid.
Toen de vluchtelingencrisis escaleerde, vroeg de voorzitter van de Europese Commissie deze zomer aan de EU-landen om nog eens 120.000 vluchtelingen op te nemen.
Op 8 oktober spreken de ministers van asielzaken opnieuw over de uitwerking van de vluchtelingenplannen.