Het interieur van de voormalige koepelgevangenis in Arnhem
NOS Nieuws

Arnhem 'overvallen' door opvang vluchtelingen in lege gevangenis

Arnhem voelt zich "overvallen" door de aankondiging van het COA dat er vanaf morgen honderden vluchtelingen arriveren voor noodopvang in de leegstaande koepelgevangenis. Dat heeft wethouder Henk Kok in de gemeenteraad gezegd.

Kok werd vanmiddag door het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) geïnformeerd over de komst van 350 tot 400 asielzoekers. De wethouder vindt de locatie niet zo geschikt voor opvang omdat een gevangenis "emotioneel veel met mensen doet", zei een woordvoerder van de gemeente Arnhem.

Ook vindt de wethouder het jammer dat hij de buurtbewoners niet vooraf heeft kunnen inlichten over de komst van de vluchtelingen. Zij ontvangen morgen alsnog een brief over de noodopvang in de lege gevangenis.

'Indringend verzoek'

Het COA erkent dat er een "indringend verzoek" om noodopvang is neergelegd bij Arnhem. Maar de gemeente had de vrijheid om het verzoek te weigeren, benadrukt woordvoerder Jan-Willem Anholts van het COA. "Die vrijheid heeft een college altijd."

In dat geval was het COA uitgeweken naar andere gemeenten.

"Onze opvangcentra kunnen de grote aantallen mensen niet meer aan. In aanmeldcentrum Ter Apel moesten mensen zelfs buiten overnachten. De opvang van asielzoekers in de koepelgevangenis is een noodmaatregel", zegt Anholts.

Gesprek

De gemeente Arnhem had het COA eerder laten weten dat het vluchtelingen onderdak wilde bieden. Morgen zou er een gesprek plaatsvinden over mogelijke locaties en de voorwaarden aan de opvang.

Dat gesprek vindt alsnog plaats; wethouder Kok wil dan met het COA overleggen over andere opvangplekken.

De vluchtelingen die naar Arnhem komen, zijn net in Nederland aangekomen, en nog niet geregistreerd in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl