Controle bij de grenspost Freilassing EPA

Duitsland voerde gisteren met onmiddellijke ingang controles in aan de grens met Oostenrijk. Hoe gaat het er nu aan toe en wat betekent dit voor de vluchtelingen?

Hier en daar minder streng

Aanvankelijk werden alle auto's gecheckt die van Oostenrijk naar Beieren gingen en alle inzittenden moesten hun ID-bewijs laten zien. Lange files onder meer op de A8 (Salzburg - München) en de A3 (Linz - Passau) waren het gevolg.

Een etmaal na de invoering zijn op sommige plekken de controles iets minder streng. Zo worden bij grensovergang Freilassing (ten noorden van Salzburg) vooral bestelbusjes en vrachtwagens gecontroleerd.

Ook in de treinen zijn controles. Tussen Salzburg naar Freilassing zijn 300 vluchtelingen uit een trein gehaald en aan het Rode Kruis overgedragen.

"Praktisch niemand wordt teruggestuurd"

Er gaan verhalen over asielzoekers die worden geweigerd. Maar de meeste vluchtelingen worden aan het Rode Kruis overgedragen. Ze krijgen eten en drinken en er worden vingerafdrukken afgenomen. Volgens een politiewoordvoerder wordt vrijwel niemand teruggestuurd. De Oostenrijkse kanselier Faymann bevestigt dat.

Controle neemt tijd in beslag

De meeste vluchtelingen die bij de grens komen, hebben geweigerd zich in Hongarije en Oostenrijk te laten registeren door middel van vingerafdrukken. Ze kunnen niet meteen worden teruggestuurd, omdat de controleprocedure aan de Duitse kant van de grens is. Dat kan weken of zelfs maanden duren. 

Hongarije straft vluchtelingen bij de grens

Veel vluchtelingen proberen nog snel naar de EU te reizen. In Hongarije komen nog duizenden vluchtelingen door het hek. Vanaf morgen staat daar drie jaar cel op. De twee kampen in Röszke worden volgens een fotograaf van Reuters ontruimd. Hongarije zou duizenden vluchtelingen met treinen naar de grens met Oostenrijk brengen. 

In het Oostenrijkse Nickelsdorf vormt zich nu een groot probleem. Er komen duizend vluchtelingen per uur over de grens. De Oostenrijkse politie verwacht tussen de 20.000 en 60.000 vluchtelingen, zegt de Duitse tv-zender ARD. De regering in Wenen stuurt 2200 militairen naar de grens met Hongarije.  

Meer grenscontroles 

Vandaag werd duidelijk dat Duitsland ook langs de grenzen met België, Luxemburg, Zwitserland, Tsjechië en Polen extra controleert. Dat zullen geen volledige grenscontroles zijn, maar er zullen meer agenten in het grensgebied surveilleren.

STER reclame