'Probleem verplaatst zich door grenscontroles Duitsland'
De Duitse controles aan de grens met Oostenrijk leiden niet tot een oplossing voor het vluchtelingenprobleem. Volgens correspondent Jeroen Wollaars ontstaat er een ophoping van asielzoekers in Oostenrijk. "In Salzburg zitten nu honderden vluchtelingen die niet verder kunnen naar Duitsland. Het probleem verplaatst zich", zegt Wollaars in het NOS Radio 1 Journaal.
Sinds afgelopen nacht voert Duitsland weer controles uit aan de grens met Oostenrijk, in de hoop de vluchtelingenstroom te beperken. Afgelopen nacht werden zeker negentig vluchtelingen aangehouden aan de grens. "Het ging gewoon niet meer. Duitsland heeft aan de noodrem getrokken", zegt Wollaars.
Kritiek
Deze maand kwamen al ruim 63.000 asielzoekers vanuit Oostenrijk het land binnen. "Sinds Merkel anderhalve week geleden besloot om Syriërs niet meer terug te sturen, bleven ze maar komen. De opvang kon het niet meer aan en de deelstaten begonnen te morren." Het kwam Merkel op kritiek te staan, ook uit de eigen gelederen. "Dit weekend was er een staatssecretaris van de CDU, de partij van Merkel, die zich openlijk afvroeg waar ze mee bezig waren in Duitsland."
Wollaars verwacht niet dat de grenscontroles de komende maanden zullen blijven. "Er wordt gesproken over een termijn van dertig dagen. Uiteindelijk moeten de vluchtelingen toch ergens worden opgevangen, maar Duitsland wil nu vooral een signaal afgeven. Enerzijds aan de vluchtelingen, die nu niet zomaar meer binnen kunnen komen. Anderzijds aan Europa, omdat Duitsland vindt dat de vluchtelingen eerlijker verdeeld moeten worden."
Niet op de hoogte
Veel vluchtelingen elders in Europa zijn nog niet op de hoogte van de controles aan de Duitse grens, merkt correspondent Marcel van der Steen. Hij is in een dorp in Servië, vlak bij de grens met Hongarije. Dit weekend reisden ruim 4700 vluchtelingen via Servië naar Hongarije, op weg naar Duitsland.
"Ik heb de migranten hier niet gehoord over de Duitse grensbewaking", zegt Van der Steen. "Hier zijn ze vooral bezig om de grens met Hongarije over te komen. Dat land dreigt de grens helemaal af te sluiten en bouwt zelfs een hek. De vluchtelingen hier willen zo snel mogelijk naar Hongarije, omdat ze niet weten hoelang ze dat land nog in mogen."
Hoewel Hongarije heeft aangekondigd binnenkort asielzoekers te arresteren, kiezen migranten voorlopig nog niet voor een andere route door Europa. "Ze gedragen zich als kuddedieren en stappen in de bussen die ze naar de grens met Hongarije brengen", zegt Van der Steen. "Maar als de grens straks echt dicht is, dan zullen ze zich hier ophopen. Mogelijk zoeken ze dan een andere route via Kroatië of Bosnië."