Vluchtelingen in Nickelsdorf aan de grens met Hongarije
NOS Nieuws

Oostenrijk stuurt militairen naar de grens

Na Duitsland gaan ook andere landen in Centraal-Europa vluchtelingen strenger controleren. Onder andere Oostenrijk en Tsjechië zijn bang dat vluchtelingen massaal hun kant op komen, nu Duitsland ze niet ongecontroleerd meer wil binnenlaten. Duitsland wil mensen weren die alleen om economische redenen naar de EU zijn gekomen.

Oostenrijk stuurt 2200 militairen naar de grens met Hongarije. Die worden ingezet bij het geven van humanitaire hulp, maar kunnen ook de douane en politie helpen bij het controleren van de papieren van vluchtelingen.

Tsjechië, Slowakije en Polen

Ook Tsjechië stuurt versterking naar de grens: er gaan mogelijk 200 extra agenten naar de grens met Oostenrijk. De Tsjechische regering is bang dat vluchtelingen via Tsjechië naar Duitsland proberen te reizen, nu Duitsland vluchtelingen uit Oostenrijk controleert. Tot nu toe zijn er nauwelijks vluchtelingen in Tsjechië aangekomen. "We willen ze geen kans geven", zei de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Chovanec. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Zaoralek ontkent dat zijn land strenger gaat controleren.

Verder heeft Slowakije intensievere controles aan de grens met Oostenrijk aangekondigd. Polen dreigt met de invoering van controles aan de grens met Slowakije en Tsjechië. "We laten vluchtelingen toe voor zover we dat aan kunnen en niet één meer of minder, zei premier Kopacz.

Grenscontrole Duitsland

Duitsland besloot gisteren vluchtelingen niet langer ongehinderd toe te laten. Het land kan de toestroom niet meer aan. Vicekanselier Gabriel zegt dat hij dit jaar 1 miljoen asielzoekers verwacht. Dat is 25 procent meer dan de 800.000 waar tot nu toe vanuit werd gegaan. De Duitsers vangen de meeste asielzoekers op van alle EU-landen, zij hebben er dus baat bij dat de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken vanmiddag in Brussel afspraken maken over de herverdeling van de vluchtelingen.

Asielzoekers die in de Europese Unie terecht willen moeten asiel aanvragen in het eerste land waar ze de EU binnenkomen. Voor de meeste vluchtelingen in Duitsland is dat Griekenland. Daarna reizen ze meestal via Macedonië, Servië en de EU-landen Hongarije en Oostenrijk naar Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl