Vluchtelingen komen aan op het station van München
NOS Nieuws

'Kentering in Duitse ruimhartigheid tegenover vluchtelingen'

De bereidheid van Duitse politici om vluchtelingen ruimhartig op te vangen, is minder geworden. Een week geleden kreeg bondskanselier Merkel daarvoor nog ruime steun. "De afgelopen dagen is daar een kentering in gekomen", zegt correspondent Jeroen Wollaars.

Vanmiddag liet de regering in Berlijn weten dat er met onmiddellijke ingang weer tijdelijk controles komen aan de grens met Oostenrijk. Het treinverkeer van Oostenrijk naar Duitsland is stilgelegd. "Dat is een boodschap aan de asielzoekers dat ze niet zelf het land kunnen kiezen waar ze naartoe kunnen. En het is een boodschap naar de rest van Europa dat ze niet onbeperkt vluchtelingen kunnen laten gaan naar Duitsland", zegt Wollaars.

In de zogenoemde Dublinregels staat dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het land waar ze Europa binnenkomen. Merkel zei vorige week dat deze regeling voorlopig niet geldt voor Syriërs die naar Duitsland willen. Wollaars: "Dat heeft een aanzuigende werking gehad en daar is het land van geschrokken."

'Druk op Merkel om iets te doen nam toe'

Ballonnetjes

Alleen al dit weekend zijn 20.000 vluchtelingen Duitsland aangekomen. Dit jaar verwacht het land 800.000 asielzoekers.

Merkel kwam de afgelopen dagen onder toenemende druk te staan om maatregelen te nemen. Kritiek op haar toelatingsbeleid kwam ook uit haar eigen politieke kring. Oud-minister Ramsauer (CSU) zei tegen Bild al dat de steun voor de immigratiepolitiek afbrokkelt. "De houding van het volk is aan het draaien en dat kunnen we ons niet veroorloven."

Ook staatssecretaris van Financiën Spahn (CDU) zegt dat steeds meer Duitsers zich keren tegen de toelating van zo veel vluchtelingen. "De media verzwijgen deze kritiek", zegt Spahn. "Mensen die met ballonnetjes op de stations staan om vluchtelingen te verwelkomen, zijn doorgaans niet degenen die de integratieproblemen zullen voelen."

'München kan veel, maar we kunnen het niet alleen'

Opvangplekken

Eerder vandaag zei burgemeester Reiter (SPD) van München dat Duitsland de opvang van zo veel vluchtelingen niet lang meer kan volhouden. "Dit moet geen dagen meer duren, laat staan weken. We hebben nu een oplossing nodig."

Voor bijna alle vluchtelingen die in Duitsland aankomen, is de Beierse stad de eerste stop. Reiter in de Süddeutsche Zeitung: "De limiet is bereikt. Er zijn geen bedden meer. De tijd van nadenken is voorbij."

Uit Noordrijn-Westfalen komt eenzelfde geluid. Deze deelstaat heeft de afgelopen tien dagen 10.000 vluchtelingen opgevangen. "We staan de hele week klaar voor onze collega's in Beieren", zegt een woordvoerder van de deelstaatsregering. "Dagelijks komen hier nieuwe opvangplekken bij, maar we weten niet hoelang we dit volhouden."

Verdeling

Dat Duitsland het probleem bijna niet meer aankan, zegt ook vice-kanselier Gabriel (SPD). Hij wijst naar Brussel, waar het maar niet komt tot verdergaande Europese afspraken. "Daardoor loopt Duitsland tegen de grenzen van zijn mogelijkheden aan."

Morgen vergaderen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken in Brussel over de Europese aanpak van het vluchtelingenprobleem. Het gaat dan over het plan van voorzitter Juncker van de Europese Commissie om afspraken te maken over de verdeling van 160.000 vluchtelingen over de lidstaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl