Vluchtelingen op doortocht
NOS Nieuws

Duitsland gaat grens met Oostenrijk bewaken; treinverkeer ligt stil

Duitsland voert tijdelijk de controle langs de grenzen weer in. Dat geldt in eerste instantie voor de grens tussen Oostenrijk en Beieren, heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Doel is om de grote instroom van migranten te beperken en ordelijke procedures in te voeren, aldus de Maizière. Hij benadrukte dat Duitsland de vluchtelingen zal blijven beschermen, in overeenstemming met de eigen en internationale regels.

Inmiddels is het treinverkeer van Oostenrijk naar Duitsland al stilgelegd. De Maizière beriep zich op buitengewone omstandigheden om de afspraken uit het Schengenverdrag over open Europese binnengrenzen tijdelijk op te schorten.

Brussel akkoord

De Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EU, is akkoord met de Duitse maatregel, is in Brussel bekendgemaakt. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, wees er direct op dat de Duitse stap het belang aantoont van een goede verdeling van vluchtelingen over de Europese Unie.

Nederland heeft begrip voor de tijdelijke terugkeer van de grensbewaking, zegt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie in een reactie. Nederland zal goed in de gaten houden of er andere routes ontstaan in de migratiestroom, staat er verder in de schriftelijke verklaring.

Duitsland voert tijdelijk grenscontroles in

Dublinregels

De EU-lidstaten moeten zich weer aan de Dublinregels gaan houden, benadrukte De Maizière. Dat betekent dat de landen waar de vluchtelingen binnenkomen, alle nieuwkomers moeten registreren en het asielverzoek moeten wegen. Dat gebeurt al enige tijd niet meer. Vanuit Zuid-Europa reizen vluchtelingen ongeregistreerd door naar Noord-Europa, en vooral naar Duitsland.

Asielzoekers moeten zich ook realiseren dat ze niet zelf het land kunnen uitzoeken waar ze asiel vragen, zei de minister. Duitsland heeft zich ruimhartig getoond, maar mag niet overvraagd worden, aldus De Maizière die erop wees dat het land even tijd nodig heeft om op adem te komen.

'Dit is ook een signaal aan Europa'

400.000 vluchtelingen

Dit weekend zijn zo'n 20.000 vluchtelingen in München aangekomen. Gerekend vanaf januari heeft Duitsland naar schatting al 400.000 vluchtelingen zien binnenkomen.

De Maizière riep de rest van de EU op om zich solidair tonen en de vluchtelingen evenredig over de landen te verdelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl