NOS Nieuws

'In Nederland wil ik wonen en daar wil ik naar school'

Vluchtelingenkind op Lesbos

Amal is onderweg naar Nederland. "Daar wil ik wonen en daar wil ik naar school", zegt de 12-jarige Syrische.

Twee jaar geleden vluchtte ze samen met haar vader, broer en zusje uit Syrië. Onlangs besloten ze om naar Europa te gaan. Het Zapp Weekjournaal was erbij toen het gezin op Lesbos voet zette op Europese bodem.

Ze was bang geweest, zegt Amal als ze uit de boot klautert die haar en zo'n vijftig andere vluchtelingen van Turkije naar het Griekse eiland heeft gebracht.

Uitrusten

Het was niet het eerste angstige moment in haar leven. In Syrië heeft ze de oorlog aan den lijve ondervonden. "Een vliegtuig heeft ons huis gebombardeerd. Daarna zijn we gevlucht."

Op het strand van Lesbos begint de volgende etappe in de reis naar West-Europa: een tocht naar de andere kant van het eiland. Daar vertrekken de veerboten naar het Griekse vasteland.

Het ziet ernaar uit dat de vluchtelingen de afstand van 70 kilometer te voet moeten afleggen. Als ze na vijf uur lopen in de brandende zon uitrusten in een parkje, worden Amal en haar familie opgepikt door een bus van de VN die ze naar de havenstad brengt waar de veerboten liggen.

Doorweekt

De vermoeide Amal doet de eerste nacht in Europa bijna geen oog dicht. In de tent die ter plaatse wordt aangeschaft, slaapt ze op een stuk karton. Haar deken kan ze niet gebruiken, die is nog doorweekt van de bootreis.

Twee dagen later stapt ze op de veerboot die haar weer een stapje dichter bij haar bestemming brengt. "Ik hoop dat ik straks een beter leven krijg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl