1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS | Karin Alberts
NOS Nieuws

Demonstranten eisen ruimhartiger vluchtelingenbeleid

Meer dan duizend mensen demonstreerden vandaag in Amsterdam voor een ruimhartiger Europees vluchtelingenbeleid. Tientallen organisaties steunden de actievoerders, waaronder Vluchtelingenwerk, vakcentrale FNV en Greenpeace. Ook de SP en GroenLinks zijn aanwezig.

De demonstratie begon aan het begin van de middag op de Dam, waarna een mars volgde door de stad. Het was een gemengd gezelschap, vertelt verslaggever Karin Alberts. "Er waren jonge ouders met kinderen en ook zestigers. De sfeer was prima." Ook was er een groep illegalen van 'We are here' aanwezig.

Mensen droegen bordjes met teksten als 'honger, overstroming, oorlog. Wat zou jij doen?' en 'vluchten doe je niet voor je lol'. Er waren ook mensen die een grote foto droegen van het Syrische jongetje Aylan. Hij verdronk tijdens de bootreis naar Europa, de foto van het aangespoelde jongetje schokte wereldwijd veel mensen.

  • ANP
    Het was een gemixt gezelschap dat vandaag in Amsterdam demonstreerde
  • ANP
  • ANP

De demonstranten eisen veilige vluchtroutes naar Europa en meer geld voor betaalbare zorg en huurwoningen voor vluchtelingen. Ook willen ze dat Nederland meer mensen opneemt.

Volgens Alberts was de Dam goed gevuld. De organisatie denkt dat er tussen de 1500 en 2000 mensen zijn komen opdagen.

Morgen vergaderen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken in Brussel over de grote vluchtelingenstroom in Europa. Niet alleen in Amsterdam, ook in andere Europese steden vragen demonstranten om een humaner beleid. Gisteren kwamen in Londen duizenden demonstranten op de been en ook in Denemarken, Zweden en Duitsland gingen dit weekend veel mensen de straat op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl