In Londen betuigden duizenden mensen hun steun aan de vluchtelingen
NOS Nieuws

Duizenden Britten betuigen steun aan vluchtelingen

In Londen zijn duizenden mensen bijeengekomen om steun te betuigen aan de vluchtelingen die de afgelopen maanden in Europa zijn aangekomen. De betogers willen duidelijk maken dat vluchtelingen welkom zijn in Groot-Brittannië.

De stoet trekt van Hyde Park naar het parlement in Westminster waar politici, artiesten en mensenrechtenactivisten de menigte toespreken. Ook de nieuwe Labour-leider Jeremy Corbyn heeft toegezegd te komen.

In meer Europese steden gingen mensen de straat op in aanloop naar een EU-overleg aanstaande maandag over de vluchtelingenproblematiek. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zal dan samen met haar EU-collega’s over een herverdeling van 40.000 vluchtelingen uit Syrië, Eritrea en Irak praten.

Londen op de been voor de vluchtelingen

Onder de betogers is Mona Kouzil, een Syrische Britse. Zij zegt dat veel van haar landgenoten al jaren met een dilemma leven: blijven of vluchten. "Er is gebrek aan alles. De jaren gaan voorbij en kinderen groeien op zonder onderwijs. Hoelang kun je zoiets volhouden?"

Wanhoop

Mensen vertrekken naar Europa omdat ze wanhopig zijn en een beter leven willen voor hun kinderen, zegt ze. "Sommige mensen denken dat vluchtelingen uit zijn op uitkeringen, maar de meesten weten niet eens dat zoiets bestaat. Alleen al omdat Syrië die niet kent."

Omar Sabbor, lid van de Syria Solidarity Movement, demonstreert om te eisen dat de Britse overheid meer vluchtelingen opvangt. "Eerst namen ze er 200 op. Dat is nog geen metrowagon vol. Nu hebben ze toegezegd 20.000 mensen op te vangen tot 2020, maar dat is nog steeds een belachelijk laag aantal."

De manifestatie wordt gesteund door diverse hulporganisaties, waaronder Amnesty International, de Stop the War Coalition en de Refugee Council. Ook in Den Haag was een manifestatie. Daar liepen honderden mensen mee in een stille tocht om aandacht te vragen voor het vluchtelingenprobleem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl