ANP

Staatssecretaris Dijkhoff is niet onder de indruk van de Brusselse kritiek op het kabinetsplan om de opvang van vluchtelingen te koppelen aan opvang in de regio.  Dat zei hij voor aanvang van het Kamerdebat over de rol van Nederland bij de aanpak van het vluchtelingenprobleem. 

De coalitie bereikte deze week een akkoord over de Nederlandse aanpak: er zullen in de toekomst alleen nog vluchtelingen opgenomen worden die zich hebben gemeld in aangewezen veilige gebieden in de regio van oorlogsgebieden. Vluchtelingen die zich daar niet eerst hebben aangemeld en rechtstreeks naar Europa zijn gekomen worden teruggestuurd.  

Op dat plan reageerde de Europese Commissie gisteren negatief Volgens Federica Mogherini, vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, is het Nederlandse plan niet realistisch. De EU doet op dit gebied alles wat ze kan, maar het is gezien de precaire situatie rond de voornaamste conflictgebieden niet realistisch hierop in te zetten, aldus Mogherini. Ze zei er niet over te peinzen het plan voor te stellen. 

'Stuk begripvoller'

Het plan is komende maandag de Nederlandse inzet op de Europese Raad over vluchtelingen in Brussel. Dijkhoff heeft er vertrouwen in dat hij Brussel kan overtuigen van de  Nederlandse inzet. Volgens hem zit er veel minder licht tussen de opvattingen van Brussel en Nederland dan het nu lijkt. Hij gaat Mogherini "precies uitleggen wat we bedoelen en dan zal ze een stuk begripvoller zijn".

Dijkhoff gaf aan met verschillende landen over de plannen gesproken te hebben. Wat die landen precies zeggen, wil hij niet kwijt, maar "het leidt er in ieder geval toe dat wij er vertrouwen in hebben, en dat andere landen ook echt snappen dat je de korte termijn ook moet doen, maar niet zonder dat je een perspectief hebt voor de langere termijn".

Europese overeenstemming is volgens Dijkhoff wel noodzakelijk. "Geen Europees commitment , dan ook geen Nederlandse instemming met herverdeling",  aldus Dijkhoff. 

Dijkhoff: Europese overeenstemming is wel noodzakelijk

STER reclame