ANP

Het Plein in Den Haag ligt bezaaid met honderden deurmatten met het woord 'welcome'. Die zijn neergelegd door mensenrechtenorganisatie Amnesty International voorafgaand aan het asieldebat in de Tweede Kamer. Zo wil Amnesty de regering oproepen een eerlijk deel van de vluchtelingen op te vangen en te beschermen.

"Alle landen van de Europese Unie hebben beloofd zich aan het VN-Vluchtelingenverdrag te houden. Wegkijken is onmenselijk", zegt Amnesty-directeur Eduard Nazarski. Hij wil ook dat Nederland hulp gaat bieden in landen rond Syrië waar veel vluchtelingen worden opgevangen. 

Samen met de andere hulporganisaties ActionAid, OxfamNovib, PAX en Vluchtelingenwerk Nederland is Amnesty afgelopen vrijdag een petitie gestart. Hierin wordt ook aandacht besteed aan de oversteek die de vluchtelingen moeten maken. 

Veilige vluchtroutes

"Door de strenge controle aan de buitengrenzen van Europa, zijn er steeds minder vluchtwegen. Daardoor is de oversteek veel gevaarlijker geworden", zegt Nazarski. "Om te voorkomen dat mensen verdrinken, stikken in vrachtwagens of vastzitten op treinstations, moeten er veilige vluchtroutes komen."

Bij het debat in de Tweede Kamer gaat het er fel aan toe. Al snel waren er aanvaringen tussen de PVV en andere oppositiepartijen.

STER reclame