ANP

Het debat in de Tweede Kamer over de aanpak van het vluchtelingenprobleem is fel begonnen. Het kwam al snel tot aanvaringen tussen de PVV en andere oppositiepartijen.

PVV-leiders Wilders zei dat de linkse oppositie in een 'Efteling-wereld' leeft. Volgens hem zijn Syriërs veilig als ze in omringende landen als Turkije zijn en komen ze alleen maar naar West-Europa vanwege de uitkeringen hier.

Geen pretje

Volgens GroenLinks-leider Klaver zijn de opvangkampen in Turkije en Jordanië juist geen pretje. Er is vaak gebrek aan van alles en kinderen kunnen er niet naar school.

Voor D66-leider Pechtold is een Syriër nog steeds een oorlogsvluchteling als hij vanuit veilig Turkije naar Europa komt. Wilders noemde dat levensgevaarlijk. "Er trekken jonge mannen met baarden zingend door Europa. Een islamitische invasie."

SP-leider Roemer zei te walgen van de PVV en Wilders. "Hij wil wel bommen gooien op een kruitvat, maar kijkt vervolgens de andere kant op als mensen daarvoor moeten vluchten.

Wilders: u leeft in een sprookjeswereld

Ruimhartige opvang 

Partijen als GroenLinks, D66, SP en ChristenUnie willen een ruimhartige opvang van mensen die uit Syrië of Irak komen. Ze noemden de inzet van het kabinet voor de onderhandelingen in Europa onwerkbaar. Het kabinet wil meer vluchtelingen opvangen, maar tegelijkertijd op termijn meer opvang in de eigen regio.

Pechtold noemde dat een 'uitruilspelletje' tussen de coalitiepartijen VVD en PvdA. Ook EU-buitenlandchef Mogherini liet vanmorgen weten er niet voor te voelen om landen als Turkije, Libanon en Jordanië te vragen meer vluchtelingen op te vangen.

Oppositie wil duidelijkheid over aantal vluchtelingen

STER reclame