Veel doden in strijd tussen Turkse leger en PKK

De strijd tussen het Turkse leger en de Koerdische terreurbeweging PKK begint maatschappelijke onrust te veroorzaken. Afgelopen dagen bestormden woedende menigten de redactie van een krant die kritisch schrijft over de strijd tegen de PKK en partijkantoren van de Koerdische politieke partij HDP. 

"Dat is een omslag. De strijd wordt ook zichtbaar op straat. Het is kennelijk gevaarlijk om kritisch te zijn ten aanzien van de regering", zegt correspondent Lucas Waagmeester.   

Met oog op de nieuwe verkiezingen in november is dat gevaarlijk, zegt Waagmeester. "Het wordt een hele onrustige tijd als de komende maanden knokploegen zich manifesten op straat en openlijk vernielingen aanrichten." 

De verkiezingen volgen op een mislukte poging om een regeringscoalitie te formeren na de verkiezingen van begin juni. Daarbij verloor de AK-partij van president Erdogan de absolute meerderheid, waardoor de partij voor het eerst sinds 2002 niet meer alleen kan regeren.

Wie er precies achter de knokploegen zit, is niet helemaal duidelijk. "Maar het zijn vooral mensen met sympathie voor de AK-partij. Er zijn parlementariërs van de partij gesignaleerd en leden van de jeugdbeweging. Er worden steunbetuigingen aan president Erdogan gescandeerd."   

Sommige militairen vragen zich hardop af waar de regering mee bezig is.

Correspondent Lucas Waagmeester

De knokploegen komen samen na oproepen op internet, zegt Waagmeester. "Ook online is een keiharde strijd gaande. De AK-partij heeft mensen gemobiliseerd die iedereen bestoken die kritiek heeft op de partij. 'AK-trollen' worden die genoemd. Dat zie je nu op straat terug."   

Aanslagen

Directe aanleiding voor de onrust zijn recente aanslagen. Vandaag kwamen in Oost-Turkije tien Turkse politiemensen om bij een PKK-aanval. Afgelopen weekend kwamen volgens het Turkse leger in een hinderlaag zestien militairen om. De PKK heeft het over 31 doden. De aanslagen leiden tot kritiek op Erdogan. "Sommige militairen vragen zich hardop af waar de regering mee bezig is."

De PKK speelt daarop in door een hoger aantal doden te noemen, zegt Waagmeester. "De PKK hoopt wellicht met een hoger dodental de onrust te vergroten. Dat zegt niet dat het getal van 31 niet klopt, want het kan ook zijn dat het Turkse leger dat niet wil toegeven uit angst voor die onrust."   

Felle reactie

De Turkse regering reageert fel op de aanslagen van de terreurbeweging. Turkse gevechtsvliegtuigen hebben de afgelopen dagen posities van de PKK aangevallen, waarbij tientallen PKK-strijders zijn gedood.

In juli kwam er een einde aan een bestand van ruim twee jaar na een aanslag in de Turkse grensstad Suruç. Sindsdien is de strijd tussen het Turkse leger en de PKK opgelaaid. De afgelopen maanden zijn meer dan honderd Turkse agenten en militairen omgekomen en honderden PKK-strijders.

STER reclame