Turkse gevechtshelikopters bij de grens met Irak (datum foto onbekend) EPA

De strijd tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK laait steeds verder op. Turkse grondtroepen zijn Noord-Irak binnengetrokken voor wat wordt omschreven als een 'korte-termijn operatie' tegen Koerdische strijders. 

Turkije is bezig met vergeldingsacties naar aanleiding van een aanslag, zondag, op een militair konvooi bij de Turkse grens. Daarbij kwamen zestien militairen om het leven.

Vannacht al viel de Turkse luchtmacht met tientallen gevechtsvliegtuigen bases van de PKK in Noord-Irak aan. Daarbij zouden tientallen PKK-strijders zijn gedood. 

Ook de terreurbeweging PKK zelf roert zich opnieuw. Bij een PKK-aanval op een busje in Oost-Turkije zijn veertien Turkse politieagenten omgekomen.

Escalatie

Een aanslag vorige maand in de Turks-Koerdische grensstad Suruç maakte een einde aan vredesbesprekingen tussen de regering en de PKK. Bij de aanslag kwamen meer dan dertig linkse activisten om het leven. Volgens de regering zit de islamitische terreurbeweging IS erachter; de PKK houdt de regering verantwoordelijk. 

De aanvallen over en weer leiden ook tot maatschappelijke onrust en geweld, zegt correspondent Lucas Waagmeester. De afgelopen dagen zijn partijkantoren van de pro-Koerdische HDP-partij bezocht door knokploegen. 

Zondag bestormde een woedende menigte het redactiekantoor van de krant Hürriyet, die over het algemeen vrij kritisch schrijft over de regering. "Er is sprake van een omslag, waarbij de strijd zich nu ook verplaatst naar de straat."

STER reclame