President Erdogan op een persconferentie op 12 augustus EPA

In Turkije zijn nieuwe verkiezingen zo goed als onvermijdelijk geworden na de mislukking van de pogingen om een regering te vormen. Functionarissen in de regeringspartij AK zeggen dat de kiescommissie 1 november heeft voorgesteld als datum voor die verkiezingen.

Premier Davutoglu gaf eergisteren zijn opdracht terug om een nieuwe regering te vormen nadat hij er niet in was geslaagd een coalitiepartner te vinden. 

Bij de verkiezingen van twee maanden geleden bleef de AK-partij weliswaar de grootste partij van het land, maar de absolute meerderheid in het parlement ging verloren. Daardoor moest de partij een coalitiepartner vinden. De partij hoopt bij nieuwe verkiezingen de absolute meerderheid terug te winnen.

Crisis

De politieke onzekerheid en het gewapende conflict met IS en militante Koerden hebben het vertrouwen in de Turkse munt, de lira, ondermijnd. De lira is ten opzichte van de dollar dit jaar al 22 procent minder waard geworden.

President Erdogan zei gisteren dat Turkije afstevent op nieuwe verkiezingen. Alleen de wil van het volk kan de politieke impasse oplossen, verklaarde Erdogan. 

STER reclame