NOS Nieuws

'Hilversum wil 1500 asielzoekers opvangen'

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft een aanbod van de gemeente Hilversum gekregen voor de opvang van honderden asielzoekers. Dat bevestigt een woordvoerder van het COA.

Wethouder Jaeger (D66) zei vanmorgen op Radio Noord-Holland dat er plek komt voor 1500 tot 1600 asielzoekers. De gemeente heeft volgens hem nog een maand of drie nodig om alles te regelen. De eerste mensen zouden begin volgend jaar kunnen worden opgevangen. De vluchtelingen zouden verspreid worden over drie of vier locaties.

Een woordvoerder van de gemeente wil dat aantal niet bevestigen. Het college bespreekt het plan maandag nog met de fracties en komt dinsdag op een persconferentie met meer gegevens naar buiten. Het plan heeft brede steun in de raad.

Jaeger riep de inwoners van Hilversum ook op zelf vluchtelingen in huis te nemen. "In Hilversum en het Gooi hebben we natuurlijk best wel mensen die een groot huis hebben."

Nul asielzoekers

Hilversum vangt nu nog geen asielzoekers op. Tot 2012 was er in het Gooi het AZC Crailoo, waar plaats was voor 1300 asielzoekers. Het staat wel vast dat Crailoo niet als geheel weer opengaat. Het terrein wordt geschikt gemaakt voor nieuwbouw.

Hilversum is de vierde gemeente die opvang aanbiedt na de oproep van staatssecretaris Dijkhoff aan gemeenten, eind augustus. Apeldoorn, Assen en Rosmalen hebben hallen aangeboden voor de opvang van vluchtelingen.

Het COA is met nog minstens zes andere gemeenten in gesprek over de vestiging van een AZC. Het zijn Zeewolde, Enschede, Heerhugowaard, Sneek, Balk en Den Bosch.

Volgens het COA komen de aanbiedingen sinds de oproep van staatssecretaris Dijkhoff 'van alle kanten'. Vastgoedmensen, gemeenten, het regent voorstellen en initiatieven. Niet alle aanbiedingen gaan over nieuwe opvang; ook op bestaande locaties wordt gekeken naar uitbreiding, bijvoorbeeld in paviljoens en tenten.

Er zijn nu verspreid over het land zeventig opvanglocaties. Het COA is met 120 gemeenten in gesprek over extra plaatsen. Het COA vangt nu bijna 30.000 mensen op. "Er komen nu 1800 per week nieuw binnen. Het is urgent om nieuwe centra te openen", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl