NOS Nieuws

Migranten bestormen treinstation Boedapest

  • Reuters
    De vluchtelingen willen met treinen naar West-Europa
  • Reuters
    De migranten stonden de laatste dagen vooral buiten het station
  • Reuters
    Ze bivakkeren daar in tenten en op straat

Duizenden migranten hebben het treinstation van Boedapest bestormd. Dat gebeurde nadat de Hongaarse politie zich daar had teruggetrokken. Daardoor konden de mensen die al een paar dagen op het stationsplein bivakkeren het station binnengaan.

De vluchtelingen zijn de perrons opgegaan en proberen treinen in te gaan. Volgens de spoorwegautoriteiten vertrekken er voorlopig echter geen treinen naar Oostenrijk en Duitsland, de reisdoelen van de migranten.

Dinsdag sloot de politie het treinstation af voor de migranten. Het argument daarvoor was dat ze geen geldig reisdocument hebben. Het is onduidelijk waarom de politie de blokkade nu heeft opgeheven.

Verwarring

Trouw-correspondent Runa Hellinga noemt de situatie "totaal verwarrend. De overheid zegt niets over wat ze van plan is, dus er wordt veel gespeculeerd."

De vluchtelingen, voor het merendeel Syriërs, willen naar Oostenrijk en Duitsland. De treinmaatschappij zegt dat de treinen naar het westen nu niet kunnen vertrekken vanwege de veiligheid.

Overleg

Hongarije wordt al weken overspoeld door migranten die het land willen gebruiken als doorgang naar het westen. Premier Orbán overlegt vandaag in Brussel over de kwestie met de voorzitters Schulz en Tusk van het Europees Parlement en de Europese Raad.

De Europese migrantencrisis komt daarnaast morgen en overmorgen in Luxemburg aan de orde op een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. In de aanloop daarnaar riepen Italië, Duitsland en Frankrijk gisteren al op tot actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl