Syrische vluchtelingen zoeken een veilig heenkomen
NOS Nieuws

Grote EU-landen: regels asielzoekers op de schop

Italië, Duitsland en Frankrijk willen dat de regels voor het verlenen van asiel aan vluchtelingen worden herzien. De huidige regels zijn verouderd, stellen ze in een gezamenlijk document. Er moet een "sterke reactie" op de crisis komen.

Ook willen de landen een "eerlijke verdeling" van migranten over de hele Europese Unie. Volgens het document laten de huidige problemen met de vluchtelingenstromen "duidelijk de beperkingen en tekortkomingen zien'' van de regels zoals die nu worden gehanteerd. Een van die bepalingen is dat migranten asiel moeten aanvragen in het eerste EU-land waar zij aankomen.

Mogherini

Het standpunt van de drie landen is niet nieuw, maar nu stellen ze de vraag tot herziening in een gemeenschappelijke brief. De brief is gericht aan de Europese hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini. De voorstellen moeten komende vrijdag en zaterdag besproken worden op een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

Ook bondskanselier Angela Merkel en eurocommissaris Frans Timmermans riepen afgelopen week op tot een "eerlijker verdeling van vluchtelingen." In juni lukte het de Europese landen niet om afspraken te maken over een andere verdeling van vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl