Een huis in Bedum met aardbevingsschade
NOS Nieuws

NAM moet waardevermindering huizen nu al compenseren

De rechtbank in Assen vindt dat de NAM huiseigenaren in Groningen nu al moet compenseren voor de waardevermindering van hun huis als gevolg van de aardbevingen in het gebied.

De zaak was aangespannen door de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG), waarbij twaalf woningbouwcorporaties en 900 particuliere huiseigenaren zijn aangesloten. De stichting betoogt dat zo'n 100.000 woningen in Groningen door de aardbevingen gezamenlijk ruim een miljard euro minder waard zijn geworden.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij keert uit bij zichtbare aardbevingsschade, maar blijft volgens de stichting in gebreke bij de waardevermindering van de huizen door de aardbevingen. De eis van de WAG was dat de NAM de eigenaren vooraf betaalt voor de waardevermindering van hun huis.

NAM moet nu al betalen: de reacties

Waardevermindering

Huizen worden in het Groningse aardbevingsgebied ver onder de marktwaarde verkocht. De NAM ontkent dat niet, maar voelde niets voor een algemene betaling vooraf. Wel wil de NAM bijspringen in individuele gevallen op het moment van verkoop.

Voor de rechtbank staat het vast dat de NAM aansprakelijk is voor de aardbevingsschade. De waardedaling van de huizen ligt gemiddeld op enkele procenten. De rechtbank stelde de NAM op alle punten in het ongelijk.

In het vonnis van de rechtbank staat dat de waardevermindering voor de bewoners in afzonderlijke procedures moet worden vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl