Minister Kamp bekijkt de schade aan huizen als gevolg van de aardbevingen
NOS Nieuws

Rechtszaak megaclaim tegen NAM in theater te volgen

De rechtbank Noord-Nederland heeft theater De Nieuwe Kolk in Assen afgehuurd voor belangstellenden van een zaak tegen de NAM. Op de zitting, op 8 juni, wordt een megaclaim behandeld van honderden Groningers die schade hebben geleden door de aardbevingen. De zaak is aangespannen door de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) en twaalf woningcorporaties.

De verwachte belangstelling voor de zaak is zo groot, dat de rechtbank het theater heeft afgehuurd om zo veel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen de zaak te volgen. De zaak wordt gewoon behandeld in de rechtbank in Assen, maar in de grootste zaal daar passen nog geen honderd mensen, laat de rechtbank weten.

De Stichting WAG heeft honderden leden en er wordt grote publieke belangstelling verwacht. In de theaterzaal passen 850 mensen. Er komt een videoverbinding met de rechtbank. "Hoe het verder georganiseerd wordt, is nog niet duidelijk. Dat gaan we de komende weken bekijken".

Mocht blijken dat de belangstelling nog groter is, dan kan het theater in andere zalen, inclusief de bioscoopzalen, nog duizend bezoekers kwijt.

Onafhankelijk oordeel

De rechtbank Noord-Nederland heeft drie rechters uit Overijssel gevraagd de zaak inhoudelijk te behandelen om belangenverstrengeling te voorkomen.

De huiseigenaren in het aardbevingsgebied zijn van mening dat hun bezit in waarde is gedaald en willen een schadevergoeding van de NAM. Ze willen dat die schade nu wordt uitgekeerd en niet pas als hun woning onverkoopbaar blijkt. Tot nu toe vergoedt de NAM voornamelijk materiële schade die is veroorzaakt door de aardbevingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl