Een pabo-student op stage op een basisschool
NOS Nieuws

Fors minder pabo-studenten door nieuwe toelatingstoetsen

Het aantal aanmeldingen voor de 25 pabo-opleidingen is gekelderd. Bij sommige opleidingen is sprake van een halvering in vergelijking met vorig jaar, blijkt uit een inventarisatie van het Onderwijsblad, het tijdschrift van de Algemene Onderwijsbond (AOb). De toelatingseisen voor de pabo zijn dit jaar strenger.

Uit de telling, die vorige week werd gehouden, komt naar voren dat er gemiddeld 30 procent minder aanmeldingen zijn. De AOb zegt dat de nieuwe toelatingstoetsen de daling verklaren.

Tekorten

Leerlingen die naar de pabo willen, moeten nu voldoen aan minimaal een havo-3-niveau voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Voor havo-leerlingen had dat tot gevolg dat ze dit jaar extra toetsen moesten maken, omdat geen enkel profiel alle drie de vakken heeft. Mbo'ers, die in het verleden eenderde van de instroom vormden, moesten alle drie de toetsen doen.

Het landelijk overleg lerarenopleidingen basisonderwijs (lobo) zegt dat er financiële tekorten dreigen, aangezien minder studenten ook minder inkomsten betekent. Daarom is hulp gevraagd bij de Vereniging Hogescholen en het ministerie van Onderwijs.

Uitval

Lobo-voorzitter Barbara de Kort hoopt dat de teruggelopen aanmeldingen enigszins worden goedgemaakt door minder uitval in het eerste jaar. "Maar dat moet wel nog blijken. Tot nu toe was ongeveer eenderde van de uitval ook te wijten aan studenten die er in het eerste jaar achter komen dat voor de klas staan niets voor hen is. Dat zal wellicht zo blijven."

Vorig jaar begonnen 5730 leerlingen aan een van de 25 pabo-instellingen in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl