EPA

Honderden vluchtelingen zijn de Grieks-Macedonische grens vanmiddag ongehinderd overgegaan. "Inmiddels is de stroom vluchtelingen hier weer opgedroogd", zei correspondent Marcel van der Steen, die in de grensplaats Gevgilija is. "Er zitten hier nu zo'n 400 à 500 mensen op het station."

De vluchtelingen hopen dat ze met een trein of bus via Servië en Hongarije kunnen doorreizen naar West-Europa. Daar willen ze asiel vragen. Volgens de Macedonische wet hebben de vluchtelingen drie dagen de tijd om asiel te vragen of het land te verlaten.

De vluchtelingen komen vooral uit Syrië en Afghanistan. Hulporganisaties delen op het station voedselpakketten uit. "Er is nog geen trein gekomen, omdat het spoor vol is met mensen. Wel zijn er bussen en taxi's."

Traangas

Vanochtend zette de Macedonische politie traangas in om de duizenden vluchtelingen bij de grens terug te dringen. "Maar de politie vertrok en wij gingen naar binnen, zonder dat iemand ons tegenhield", zei een vluchteling tegen persbureau Reuters.

"Het lijkt erop dat Macedonië een kleine groep heeft toegelaten om de druk eraf te halen", zei Van der Steen in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens Van der Steen hadden de Macedoniërs geen keus, omdat de situatie onhoudbaar was geworden. "Er zaten daar duizenden mensen zonder eten en drinken, omdat hulporganisaties geen toestemming kregen om naar hen toe te gaan."

Vluchtelingen op de grens tussen Griekenland en Macedonië

Correspondent Conny Keessen in Griekenland zei vanmiddag dat er nog veel meer vluchtelingen onderweg zijn. Bij de grens komen steeds weer nieuwe vluchtelingen aan, onder meer zij die eerder deze week van het Griekse eiland Kos zijn opgehaald.

Bescherming bieden

De vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, veroordeelt het sluiten van de grens. "Dit zijn vluchtelingen die bescherming zoeken. Dat mogen we niet verbieden", zei een woordvoerster. Ook riep ze Europa op om een oplossing te vinden en het probleem niet op Macedonië en Servië af te schuiven.

STER reclame