NOS Nieuws

Politie Macedonië zet traangas in tegen vluchtelingen

'De politie schiet op ons'

In Macedonië heeft de oproerpolitie traangas ingezet tegen vluchtelingen die het land proberen binnen te komen. Enkele duizenden vluchtelingen uit onder meer Syrië en Afghanistan zitten vast in een een bufferzone tussen Griekenland en Macedonië. Ze willen via Macedonië naar naar West-Europa toe.

Volgens de Griekse politie vielen er zeker acht gewonden, onder wie een kind. De Macedonische politie heeft prikkeldraad uitgerold over de grenswegen om de migranten op afstand te houden.

Grensbewaking

Gisteren kondigde de regering van Macedonië de noodtoestand af voor de grensgebieden in het noorden en zuiden van het land. De regio's kunnen de stroom vluchtelingen uit vooral Syrië en Afghanistan niet meer aan. Er zijn militairen naar de grensgebieden gestuurd om te helpen met de grensbewaking.

"Het is de vraag hoelang Macedonië de noodtoestand aanhoudt", zegt correspondent Marcel van der Steen. "Het zou het probleem voor Griekenland weer vergroten."

Volgens Van der Steen is het op het station in het grensstadje Gevgelija nu een stuk rustiger. "Er is nog maar een kleine groep vluchtelingen, maar er zijn wel veel hulpverleners van de UNHCR en lokale organisaties. Die maken zich zorgen omdat de mensen in de bufferzone op het moment geen eten en geen water kunnen krijgen."

'Er is geen eten en geen water'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl