Een lange rij migranten wacht voor het Griekse cruiseschip
NOS Nieuws

Syriërs staan uren in de rij voor noodopvang op veerboot

Honderden Syrische vluchtelingen zijn vanochtend vroeg aan boord gegaan van de veerboot in Kos, die de migranten opvangt. Zij stonden vannacht al uren in de rij om zich te laten registreren, zegt correspondent Lucas Waagmeester.

Op het schip 'Eleftherios Venizelos' worden met hulp van de Verenigde Naties zo'n 2500 vluchtelingen opgevangen. "De gigantische veerboot blijft gewoon voor de kust liggen", zegt Waagmeester. "Syriërs kunnen hier een soort hotelkamer krijgen."

De Griekse regering heeft het schip gestuurd als noodopvang, omdat het kleine Kos niet genoeg voorzieningen heeft om de instroom van migranten aan te kunnen. De veerboot blijft in ieder geval 2 weken liggen.

Het is geen pretje om in de brandende Griekse zon te moeten wachten tot je geregistreerd bent

Correspondent Lucas Waagmeester

Het duurde langer dan verwacht tot de asielzoekers het schip op mochten, vertelt hij. "De Griekse autoriteiten en hulpdiensten hebben eerst ruzie gemaakt over wie de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de vluchtelingen moet dragen. Dat heeft zo'n anderhalve dag geduurd."

Syrische vluchtelingen op Kos

Geen pretje

Volgens Waagmeester kwam het goed uit dat de Syriërs nu 's nachts in de rij voor de boot moesten staan. "Het is geen pretje om in de brandende Griekse zon te moeten wachten tot je geregistreerd bent."

Op het Griekse schip kunnen alleen Syrische oorlogsvluchtelingen terecht. Voor migranten met een andere afkomst, zoals bijvoorbeeld Afghanen, Irakezen en Pakistanen, geldt nog steeds dat zij zich moeten registreren bij het politiebureau op het eiland.

Daar braken gisteravond en vannacht vechtpartijen uit tussen verschillende groepen asielzoekers. Ook belaagde een aantal Iraniërs de politie.

Asiel

De situatie op Kos is al lange tijd schrijnend. Op dit moment bivakkeren er zo'n 6000 migranten op het eiland. Het Griekse eiland kan die enorme stroom vluchtelingen niet aan.

Meer dan de helft van hen wacht nog op asiel. Pas wanneer de aanvraag is goedgekeurd, kunnen de vluchtelingen hun reis vervolgen. "Zij moeten dan wel zelf van Kos zien af te komen", zegt Waagmeester. "De reis met de gewone veerboot naar het vasteland duurt veertien uur en die moeten ze zelf betalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl