NOS Nieuws

Front National zet grondlegger Le Pen uit de partij

Jean-Marie Le Pen is uit de partij gezet die hij heeft opgericht. Het rechtse Front National heeft na een hoorzitting besloten de erevoorzitter zijn lidmaatschap af te nemen.

De hoorzitting ging onder meer over een reeks antisemitische en controversiële uitlatingen. Le Pen heeft bij herhaling gezegd dat "de gaskamers van de nazi's een detail in de geschiedenis zijn".

Ook zei Le Pen dat hij maarschalk Pétain, die als leider van het Franse Vichy-bewind met de nazi's samenwerkte, nooit als een verrader heeft beschouwd. In totaal lagen er vijftien klachten tegen Le Pen op tafel tijdens de hoorzitting van het Front National, dat nu onder leiding staat van zijn dochter Marine.

Medestrijders

De hoorzitting in de Parijse voorstad Nanterre duurde drie uur en Marine Le Pen was er niet bij aanwezig. De advocaat van Jean-Marie Le Pen noemde het besluit van de partij een politieke moord. "En ze waren al heel lang bezig met de voorbereiding."

Le Pen zelf heeft laten weten het besluit van de partij aan te vechten bij de rechter. "Eens te meer zal mevrouw Le Pen teruggefloten worden", zei hij over zijn dochter. "Ze heeft al drie keer eerder verloren." Bij drie eerdere pogingen van het Front National om Jean-Marie Le Pen de gelederen uit te werken, oordeelde de rechter in zijn voordeel.

De laatste keer was in mei toen de 87-jarige Le Pen werd geschorst als lid, omdat hij had geweigerd zich te verantwoorden over zijn uitlatingen op een partijbijeenkomst. In juli hief een rechter die schorsing op, omdat het Front National zijn eigen regels niet goed had gevolgd.

Le Pen richtte de partij 40 jaar geleden op. De laatste jaren ontstonden steeds ernstiger conflicten tussen hem en zijn dochter, die hem in 2011 is opgevolgd als partijleider.

Marine Le Pen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl