Jean-Marie Le Pen met zijn dochter Marine die in 2011 het FN-voorzitterschap overnam
NOS Nieuws

Le Pen nog vierkant achter uitspraak gaskamers

De Franse Europarlementariër Jean-Marie Le Pen staat nog volledig achter zijn geruchtmakende uitspraak over de gaskamers, heeft hij vandaag op de Franse televisie gezegd. Zijn dochter Marine Le Pen, voorvrouw van het rechts-nationalistische Front National (FN), heeft direct afstand genomen van de woorden van haar vader.

In 1987 noemde Le Pen, toen nog de leider van het FN, de gaskamers "een detail uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog".

Voor die uitspraak werd hij in 1991 veroordeeld tot een boete van 1,2 miljoen euro. Hij herhaalde de uitspraak later nog eens in het Europees Parlement, wat in Brussel tot grote opschudding leidde. Ook toen zei zijn dochter al zich niet in de woorden van haar vader te herkennen.

Interview

Gevraagd naar zijn eerdere uitspraak, zei Le Pen (87) vanochtend in een televisie-interview dat hij er nog precies zo over denkt. "Ik blijf bij mijn mening, omdat ik denk dat dit de waarheid is. Dat zou niemand moeten verbazen."

Le Pen is tegenwoordig erevoorzitter van het FN. Diverse Franse media melden dat justitie in Frankrijk een gerechtelijk onderzoek is begonnen wegens het "ontkennen van misdaden tegen de menselijkheid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl