Jean-Marie Le Pen verlaat in juni de rechtbank van Nanterre

Rechter heft schorsing Jean-Marie Le Pen op

De rechtbank in Nanterre heeft de schorsing opgeheven van Jean-Marie Le Pen als lid van het Franse Front National. Le Pen richtte de partij 40 jaar geleden op. De laatste jaren ontstonden steeds ernstiger conflicten tussen hem en zijn dochter Marine Le Pen, die hem was opgevolgd als partijleider.

Marine zette hem uit de partij uit ergernis over uitspraken over de Tweede Wereldoorlog, die naar haar mening de partij stemmen kosten. Jean-Marie Le Pen heeft de schorsing nu met succes bij de rechter aangevochten. Marine Le Pen vreest onder meer dat de uitspraken van haar vader haar kans op het presidentschap verkleinen. De presidentsverkiezingen zijn over twee jaar.

Uitspraken

Jean-Marie Le Pen deed herhaaldelijk de gewraakte uitspraak dat "de gaskamers een detail zijn in de Tweede Wereldoorlog". Ook verdedigde hij Philippe Petain, die in de oorlog met de Duitsers samenwerkte.

Zijn advocaat zei na de uitspraak dat Le Pen vanaf morgen zijn plaats in het kantoor van het Front National weer zal innemen.

De vice-voorzitter van de partij verklaarde dat het referendum in de partij over de vraag of Jean-Marie Le Pen het ere-voorzitterschap van het Front moet afgeven, doorgaat. De uitslag van de stemming wordt volgende week vrijdag bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl