Rutte tijdens het debat over een nieuw steunpakket voor Griekenland
NOS Nieuws

Rutte onder vuur om verkiezingsbelofte

Premier Rutte krijgt veel kritiek van de oppositie in de Tweede Kamer vanwege zijn verkiezingsbelofte over Griekenland. Voor de verkiezingen van 2012 zei hij als VVD-leider dat er geen geld meer naar Giekenland zou gaan. En nu vraagt hij de Kamer steun voor een derde steunpakket.

Onder meer PVV, SP, CDA, D66 en GroenLinks vielen de premier aan. De een vindt dat hij zich aan zijn belofte had moeten houden, de ander vindt dat hij zijn uitspraak voor de verkiezingen nooit had moeten doen.

Politieke flessentrekkerij

Volgens PVV-leider Wilders breekt Rutte voortdurend beloften. SP-voorman Roemer zei dat de premier alleen maar ongeloofwaardiger wordt en D66-leider Pechtold beschuldigde de premier van "politieke flessentrekkerij". In het debat werden bijvoorbeeld ook de uitspraken van Rutte in de verkiezingen aangehaald, dat werkenden duizend euro zouden krijgen en dat de aftrek van hypotheekrente niet zou veranderen.

Rutte zei dat je in de politiek je verantwoordelijkheid moet nemen. Daarom komt het soms voor dat je je niet aan verkiezingsbeloften kan houden, zei hij in de Tweede Kamer in het debat over het nieuwe steunpakket aan Griekenland.

Voorzichtiger

Hij erkende nog eens dat hij zijn belofte voor de verkiezingen van 2012 over Griekenland heeft gebroken. "Ik had met dit soort uitspraken voorzichtiger moeten zijn dan ik was."

Maar volgens de premier kon destijds niemand voorzien dat de situatie voor de Grieken zo zou verslechteren. Rutte benadrukte dat het in de jaren na 2012 stap voor stap beter ging met de Grieken. Maar hij vindt dat de nieuwe Griekse regering inmiddels zo veel schade heeft aangericht, dat alsnog een nieuw steunpakket nodig is.

Terugbetalen

Het kabinet vindt dat Griekenland de bedragen uit het pakket moet terugbetalen. "Als landen elkaar geld lenen, moeten die bedragen terugkomen", zei minister Dijsselbloem. Maar hij voegde eraan toe dat je kunt praten over de voorwaarden.

De Kamer debatteert sinds het begin van de middag over een nieuw steunpakket voor Griekenland. Eerder noemde Wilders Rutte de Pinokkio van de Lage Landen.

Rutte ligt zwaar onder vuur in Griekenlanddebat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl