NOS Nieuws

CDA en GroenLinks tegen steunpakket Griekenland

CDA tegen nieuwe steunpakket Griekenland

Het CDA en GroenLinks zijn tegen het nieuwe steunpakket aan Griekenland. Na een fractievergadering zei CDA-leider Buma dat doormodderen geen optie is.

Volgens het CDA kan Griekenland beter uit de euro stappen. De partij vindt dat een land dat "keer op keer alle regels in de eurozone aan zijn laars lapt niet mag winnen". Volgens Buma kan de euro alleen sterk blijven als een laatste waarschuwing ook echt een laatste waarschuwing is. Het CDA heeft er geen vertrouwen in dat de Griekse regering de afspraken "nu ineens wel nakomt". Volgens Buma heeft die regering het afgelopen half jaar laten zien dat het alles wil behalve hervormen en bezuinigen.

Losse einden

Buma vindt ook dat het steunpakket te veel losse einden heeft. Zo is nog niet zeker of het IMF gaat meedoen.

Ook GroenLinks is tegen de nieuwe steun. De fractie vond het een moeilijke afweging, Maar volgens GroenLinks zal het steunpakket de crisis in Griekenland alleen maar verergeren.

Dat CDA en GroenLinks tegen het steunpakket zijn, is een forse tegenvaller voor het kabinet. Maar het kan wel rekenen op een Kamermeerderheid. Behalve de regeringspartijen VVD en PvdA zal ook D66 instemmen met nieuwe steun aan de Grieken. Vanmiddag debatteert de Kamer erover.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl