Wilders: Rutte Pinokkio van de Lage Landen
PVV-leider Wilders heeft geen goed woord over voor het nieuwe steunpakket voor Griekenland. In het Kamerdebat dat op zijn verzoek wordt gehouden, wees hij op de verkiezingsbelofte van VVD-leider Rutte dat er geen geld meer naar Griekenland zou gaan. Hij vindt dat Rutte verraad aan de kiezer pleegt en noemde hem "de Pinokkio van de Lage Landen".
Volgens Wilders moet de Tweede Kamer verhinderen dat Rutte zijn belangrijkste hobby beoefent: "gireren naar Griekenland". Wilders vindt dat Rutte opkomt voor de Grieken en "de gelukzoekers" en niet voor de Nederlanders.
Ouderen
De PVV heeft er geen enkel vertrouwen in dat de Griekse regering zich deze keer aan haar beloften zal houden. "Wat ze ook doen, de Grieken krijgen hun geld wel, in plaats van de ouderen." Later in het debat zal Wilders een motie van wantrouwen tegen het kabinet indienen.
Ook het CDA vindt dat er nu een keer "een grens gesteld moet worden". De partij is tegen nieuwe steun. Volgens partijleider Buma heeft de Griekse regering het afgelopen half jaar 86 miljard euro over de balk gesmeten. Hij noemde het steunpakket niet goed voor Europa en niet goed voor Nederland.
Buma vindt dat er een duidelijk signaal moet komen dat de Europese landen zich aan de regels moeten houden. Hij benadrukte ook dat niet duidelijk is of het IMF meedoet aan de steun en dat de precieze bijdrage van Nederland niet bekend is.
Bedonderd
SP-leider Roemer, die zich eerder al tegen de nieuwe steun keerde, zei dat het pakket niet ten goede komt aan de Griekse bevolking, maar aan de Europese Centrale Bank en het IMF. "De belastingbetaler draait voor de verliezen op en dan moet je niet gek opkijken dat burgers in Europa zich al vijf jaar bedonderd voelen."
Ook GroenLinks is tegen het derde steunpakket. Voorman Klaver noemde zich een Europeaan in hart en nieren, maar hij vindt dat de EU de Grieken nu op de knieën dwingt met een "rechts pakket van bezuinigingen" en dat de Griekse bevolking wordt geschoffeerd.
Ook de ChristenUnie is zeer kritisch over nieuwe steun. "Het pakket rammelt aan alle kanten. Deze oplossing is geen echte oplossing, maar vergroot de ellende." Er worden onrealistische eisen aan de Grieken gesteld", zei partijleider Slob.
Geen vrijbrief
D66-leider Pechtold kwam net als Wilders terug op de verkiezingsbelofte van Rutte. Volgens Pechtold moet een premier geen vluchtige beloftes doen over noodsteun. "We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Verkiezingen zijn geen vrijbrief voor ongefundeerde uitspraken."
D66 zal het nieuwe pakket voor de Grieken wel steunen. Volgens Pechtold zijn de alternatieven slechter: als de Grieken uit de euro gaan, zou dat meteen een faillissement betekenen. En dat zou slecht zijn voor Europa en voor Nederland, vindt D66. "Een verenigd Europa houdt bovendien Poetin buiten de deur."
Perspectieven
Woordvoerder Nijboer van regeringspartij PvdA zei dat het akkoord met de Grieken "nieuwe perspectieven" biedt. De PvdA staat achter het steunpakket. "Makkelijke oplossingen voor de Grieken bestaan niet. Wie suggereert dat Nederland de grote problemen van deze tijd alleen de baas kan, draait mensen een rad voor ogen." Volgens de PvdA moet Europa de handen ineen slaan.
Behalve PvdA en D66 steunt ook de VVD het nieuwe pakket. Woordvoerder Harbers herhaalde dat hij eigenlijk liever had gezien dat er geen geld meer naar Griekenland zou gaan. Maar volgens hem zijn daar geen bondgenoten meer voor in Europa.
Gedoe
En als Nederland tegen zou zijn, zou het steunpakket volgens de VVD misschien toch wel doorgaan. “En ik wil niet dat chaos in Griekenland verder gedoe geeft in Nederland, waar het nu net beter gaat met de economie", zei Harbers.
Hij heeft wel hoop dat de Grieken zich aan de afspraken zullen houden, maar het "vertrouwen zal moeten worden gewonnen." Die houding van de VVD leverde de regeringspartij hoon op van een deel van de oppositie. Die vindt dat de VVD principiëler zou moeten zijn.