Japanse keizer Akihito toont berouw over WOII
De Japanse keizer Akihito heeft gevoelens van "diep berouw" uitgesproken tijdens de nationale herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Het is vandaag 70 jaar geleden dat Japan zich overgaf.
Akihito kwam met een "oprecht eerbetoon aan iedereen die zijn leven heeft verloren tijdens de oorlog, zowel op het slagveld als daarbuiten". Hij sprak de hoop uit dat de verschrikkingen van de oorlog nooit worden herhaald en bad voor wereldvrede.
De 81-jarige keizer heeft wel vaker uitspraken gedaan over berouw, maar nog niet eerder tijdens de nationale herdenking. Akihito mag als keizer geen politieke uitspraken doen. Daarom worden zijn woorden zeer zorgvuldig gekozen.
Aandacht
In de Japanse media is veel aandacht voor de spijtbetuiging van Akihito, zegt correspondent Kjeld Duits. "Dat hij wat anders in zijn speech zegt dan gewoonlijk is op zich al nieuws." De Japanse publieke omroep schrijft dat de enige andere keer dat de keizer een grote verandering in zijn toespraak aanbracht tijdens de vijftigste herdenking was".
De krant Tokyo Shimbun, een onafhankelijke krant, schreef: "Het feit dat dit woord in de toespraak is gezet, onthult volgens mij de diepe gevoelens van de keizer, om zich sterk te maken voor het behoud van de pacifistische grondwet.
In die grondwet staat dat Japan geen actief leger mag hebben dat in staat is om oorlog te voeren. Premier Abe heeft plannen om dat te veranderen. Kjeld Duits: "De krant interpreteert deze woorden dus als een steun van de keizer aan het volk in hun strijd om de pacifistische grondwet te behouden."
Op Twitter schreef een vooraanstaande parlementariër van de regerende LDP, en dus een partijgenoot van premier Abe: "De woorden weerklonken in mijn hart."
Opmerkelijke toevoeging
De uitlatingen van de keizer trekken meer aandacht nu premier Abe een minder berouwvolle toon lijkt aan te slaan over het Japanse verleden. Een Japanse krant wees er dan ook op dat de opmerkingen van de keizer bijna identiek waren aan vorig jaar, maar dat toen de woorden "diep berouw" ontbraken.
Abe erkende gisteren tijdens een toespraak dat zijn land tijdens de Tweede Wereldoorlog wreedheden heeft begaan, maar hij maakte niet opnieuw excuses. "De kinderen van de toekomst kunnen we niet opzadelen met de last om zich steeds te blijven verontschuldigen", redeneerde hij.
'Betreurenswaardig'
Chinese en Zuid-Koreaanse media toonden gisteren meteen na de toespraak van Abe hun ongenoegen. Zij hadden excuses verwacht over de wreedheden die zijn begaan tijdens de Japanse bezetting, zegt NOS-correspondent Kjeld Duits.
Het Chinese staatspersbureau Xinhua noemde Abe’s "afgezwakte verklaring” een "achteruitgang” vergeleken met die van premier Murayama tijdens de 50-jarige herdenking. De Zuid-Koreaanse president Park zei dat Abe's toespraak "betreurenswaardige elementen" bevatten. Zij had graag meer aandacht gezien voor het leed van troostmeisjes.