Een toerist op de brug over de rivier de Kwai
NOS Nieuws

Birma-spoorlijn: van herdenkingsplek tot toeristische attractie

Stapvoets rijdt de trein over de brug, toeristen steken hun selfiesticks in de lucht voor een snelle foto. De brug over de rivier de Kwai in het Thaise Kanchanaburi is een populaire toeristenbestemming. Een bezoek is een historisch moment in ieders vakantie.

Veel toeristen weten amper meer welke gruwelijkheden zich hebben afgespeeld op deze plek, merkt correspondent Michel Maas. "We zijn hier met een gids gekomen", zegt een Nederlandse toeriste. "Die heeft voor ons een aantal bestemmingen ingepland, daar is dit er dus een van."

'Nu is het een monument van bloed, zweet en tranen'

In de Tweede Wereldoorlog stierven hier duizenden mannen tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn. Op de nabijgelegen begraafplaats van Kanchanaburi liggen zo'n zevenduizend doden begraven, onder wie 1.900 Nederlandse dwangarbeiders.

Inmiddels is de brug, zegt een van de Thaise gidsen tegen Maas, het equivalent van de Nederlandse windmolens. Die moet je als buitenlandse toerist ook gezien hebben.

De brug over de Kwai werd wereldberoemd dankzij de film 'The bridge on the River Kwai' uit 1957. De film is inmiddels te oud, niet meer te volgen voor nieuwe generaties. De brug is daarmee een stuk van zijn magische klank kwijt.

Toch zijn de mannen die stierven nog niet helemaal vergeten. In de Hellfire-pas zijn nog foto's bevestigd, vlaggetjes en kruizen. Hier komen bijna geen toeristen, merkt Maas. Hier worden de doden nog herdacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl