Vluchtelingen komen aan op het eiland Kos
NOS Nieuws

'Zo snel als de vluchtelingen worden afgevoerd, komen ze weer aan'

Ruim duizend vluchtelingen zijn vandaag van het Griekse eiland Kos naar de hoofdstad Athene gebracht. Maar het is slechts een druppel op een gloeiende plaat, zegt correspondent Lucas Waagmeester op Kos. "Zo snel als de Grieken vluchtelingen naar Athene brengen, zo snel komen er weer nieuwe aan op het eiland. Dus de problemen hier zijn nog lang niet voorbij."

Waagmeester sprak op het eiland met vluchtelingen. "Die vertelden me dat ze gisteren en zelfs vandaag nog waren aangekomen. Dat gaat maar door, op de manier die we ondertussen wel kennen: op rubberbootjes met een buitenboordmotor die het halverwege de reis opgeeft. Dan komen ze peddelend of met hulp van de kustwacht naar het eiland."

'Het oude stadion van Kos is weer leeg'

'Varend opvangkamp'

Op dit moment zijn er zo'n zevenduizend vluchtelingen op Kos, zegt Waagmeester. Toch zijn de Griekse autoriteiten volgens hem wel bezig met structurelere oplossingen voor het probleem. "Morgen komt er een veerboot waarop zo'n tweeduizend mensen kunnen worden opgevangen. Ze worden daar ook op geregistreerd. Het is een soort varend opvangkamp."

Ook zijn er twee teams van de oproerpolitie onderweg naar het eiland om te voorkomen dat er nieuwe rellen uitbreken.

De autoriteiten kwamen tot de conclusie dat het toch niet zo'n goed idee was om tweeduizend Syriërs en Afghanen bij elkaar te zetten zonder wc's en schaduw.

Lucas Waagmeester, NOS-correspondent op Kos

Gisteren werden ruim tweeduizend vluchtelingen opgesloten in een stadion. Ze werden bewaakt door ordetroepen van de politie. "Dat stadion is nu weer leeg", zegt Waagmeester. "De autoriteiten kwamen tot de conclusie dat het toch niet zo'n goed idee was om tweeduizend Syriërs en Afghanen bij elkaar te zetten zonder wc's en schaduw."

Onrust

Het idee was om ze van de straat te halen en onder te brengen op een centrale plek, maar dat liep helemaal fout. Ze vlogen elkaar eerder deze week in de haren. "De groepen zijn nu weer gescheiden en worden op verschillende plekken geregistreerd."

Met de ontruiming van het stadion is de situatie weer zoals een paar dagen geleden, zegt Waagmeester. "Mensen hangen rond in de stadjes en op de stranden. Ze zaten op plekken waar ook toeristen zijn en het was juist de bedoeling om ze daar weg te krijgen. Dat is dus vooralsnog niet gelukt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl