Vluchtelingen in tentjes bij het stadion van Kos
NOS Nieuws

'Het is heel erg dramatisch op Kos, op het moment'

De situatie van de vluchtelingen die hun toevlucht hebben gezocht op Kos, wordt steeds dramatischer. Volgens de Nederlandse Monique van Wittmarschen, die op het Griekse toeristeneiland een restaurant heeft, nemen de problemen alleen maar toe.

"Het is heel erg dramatisch, op het moment", vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. Vanaf april proberen al vluchtelingen via Griekse eilanden Europa te bereiken. "Toen ging het nog om kleine groepjes en was het makkelijker om ze papieren te geven en door te sturen", vertelt Van Wittmarschen.

"Kos zit nu met meer dan 6000 vluchtelingen: ouderen, kinderen, baby's. We weten ook niet wat we ermee aanmoeten."

Europa

Vanuit Athene is geen oplossing te verwachten. "De regering kan ons niet helpen, die is vooral bezig in Europa te blijven. De bevolking heeft geprobeerd zo goed mogelijk te helpen, maar dat gaat nu niet meer."

De situatie van de vluchtelingen is volgens Van Wittmarschen ellendig. Een grote groep is vandaag overgebracht naar een stadion op Kos. "Het is een oud stadion, waar vooral de alleenstaande mannen zijn ondergebracht. Er zijn maar twee toiletten, zonder stromend water of douches. Het zijn vooral Syriërs en Afghanen die ook nog eens onderling ruziemaken."

Gisteren waren er ongeregeldheden toen een groep probeerde af te dwingen dat ze snel papieren krijgen. Nu is er volgens de Nederlandse extra politie vanuit Athene gestuurd om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Honger

De vluchtelingen met een gezin zijn ondergebracht in tentjes. Die staan vlak bij het restaurant dat Van Wittmarschen op Kos drijft. Dat leidt tot een wrange situatie. "Aan de ene kant zitten toeristen te eten, aan de andere kant hebben mensen honger. Dan zit je niet op je gemak"

Volgens de Nederlandse worden de problemen steeds groter. "In Turkije wachten nog duizenden mensen om de oversteek te maken. Gisteren hebben de autoriteiten 500 mensen weg kunnen sturen, maar vanochtend kwamen er weer 800 aan."

Duizenden vluchtelingen vast in stadion

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl