Tianjin bij daglicht: een enorme ravage

time icon
Marieke de Vries / NOS

Het dodenaantal na de explosies in Tianjin is volgens Chinese staatsmedia opgelopen tot 44. Ook zijn er honderden gewonden, van wie 66 in kritieke toestand. Bij daglicht wordt langzaam duidelijk hoe groot de schade in de Chinese havenstad is.

De knal heeft in een straal van 10 kilometer van het opslagbedrijf grote schade aangericht. Op een afstand van drie kilometer is al het glas uit de gebouwen geblazen, alle zes omliggende bedrijven zijn compleet in puin. "Het is een enorme ravage in het havengebied", zegt correspondent Marieke de Vries, die inmiddels in Tianjin is.

De ontploffingen waren gisteravond in een containerterminal in de haven waar brandbare stoffen worden overgeslagen. Na de explosies brak er een grote brand uit. Op een zeker moment is gestopt met blussen, omdat onduidelijk was wat er precies in de containers brandde.

1/19 Beschadigde auto's zijn op de snelweg achtergelaten Marieke de Vries / NOS
2/19 Ook deze truck raakte beschadigd Marieke de Vries / NOS
3/19 Wegen richting Tianjin zijn afgezet Marieke de Vries / NOS
4/19 Een verwoest gebouw door de explosies in Tianjin Marieke de Vries / NOS
5/19 Rookpluimen na de brand in Tianjin Marieke de Vries / NOS
6/19 AFP

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

7/19 Chaos na explosies Tianjin

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

8/19 'Waar is de brand? Wat een licht'
9/19 Ruiten in de omgeving sprongen door de kracht van de ontploffing AFP
10/19 Gewonden wachten op verdere behandeling AFP
11/19 Uitgebrande auto's naast de rampplek AFP
12/19 Bij de explosie raakten honderden auto's beschadigd AFP
13/19 Een man is in zijn gezicht geraakt AFP
14/19 Brandweer bij de rampplek AFP
15/19 Brandweerlieden dragen een lichaam dat na de explosies is gevonden EPA
16/19 Personeel van bedrijven in de buurt ontvlucht de rampplek AFP
17/19 Bij de explosie vielen honderden gewonden AFP
18/19 Vuur en rook na de explosie AFP
19/19 Auto's in de buurt van de explosie vlogen ook in brand AFP

De Chinese overheid heeft een team van wapenexperts van het leger naar de rampplek gestuurd om te onderzoeken wat er precies heeft gebrand. Vermoed wordt dat er cyanide in de vrachtcontainers heeft gezeten, een zeer giftige stof die in de wijde omgeving te ruiken is. "Wie in de buurt komt, moet een gasmasker dragen", vertelt De Vries.

Het is nog onbekend wat de oorzaak van de brand is.

Vergelijkbaar met de Europoort

Het aantal doden en gewonden fluctueert. Het genoemde aantal slachtoffers kan door de Chinese overheid bewust lager worden gehouden, zegt De Vries. "Zo denken ze de rust te bewaren. Een van de omliggende ziekenhuizen meldt dat er alleen al in hun mortuarium veertig lichamen zijn geborgen."

De overheid wil zoveel mogelijk controleren en regisseren wat er naar buiten wordt gebracht, ook om eventuele grote kritiek te voorkomen. De Vries: "Tianjin staat onder direct bestuur van Peking. Dat maakt dat de regering dus aansprakelijk is voor deze ramp. Ze zullen terughoudend blijven met informatie, om ook hun eigen verantwoordelijkheid niet al te duidelijk te laten zijn."

Onze correspondent Marieke de Vries rijdt nu in het getroffen gebied, volg op Twitter wat ze ziet. 

STER Reclame