AFP

Veel is er nog niet bekend over de enorme explosie in de Chinese havenstad Tianjin, maar het is al wel duidelijk dat er doden zijn gevallen en honderden mensen zijn opgenomen in ziekenhuizen. "Dat melden zelfs de Chinese staatsmedia, en dat zegt wat", zegt correspondent Marieke de Vries. "Normaal gesproken zijn die niet zo vrijgevig in het delen van informatie bij grote rampen."

Ook nu worden journalisten weer gewaarschuwd voor het optreden van de overheid. "Let op journalisten, klinkt het. Journalisten moeten goed in de gaten houden waar ze hun telefoon en foto's bewaren, zodat ze niet in beslag worden genomen. De Chinese overheid heeft er tenslotte een handje van dingen onder het tapijt te vegen."

'De overheid probeert informatie te controleren'

Rust bewaren

Het doel: de rust bewaren, zegt De Vries. "Als er een groot ongeluk is geweest, dan moet alles zo snel mogelijk weer bij het oude zijn. Mensen moeten vooral niet denken dat de overheid het niet in de hand heeft."

Zo'n klapper is natuurlijk geen goede reclame.

Correspondent Marieke de Vries

Maar dat is volgens haar lastig voor de overheid bij dit soort grote rampen nu internet ook in China wijdverbreid is. "Dat wordt weliswaar zwaar gecontroleerd door de overheid, maar ook vanavond werd op internet van alles gezegd. Zo zei een cameraman die bij de rampplek was dat het niet om een chemisch lek, maar om een gasexplosie ging. Een brandweerman twitterde dat het ongeluk veel erger is dan we nu te horen krijgen. Maar die berichten worden nu weer onderdrukt."

Belangrijke stad

Dat de explosie in Tianjin plaatsvond, zet nog meer druk op de overheid. "Het is de havenstad van Peking; alles komt via die haven binnen. En Tianjin ontwikkelt een groot nieuw havengebied en een enorme nieuwe stad met veel wolkenkrabbers, die nieuwe bedrijven moet aantrekken. Zo'n explosie is natuurlijk geen goede reclame. De autoriteiten spraken lang alleen nog maar over gewonden en niet over doden, maar dat kan daar dus wat mee te maken hebben."

'Waar is de brand? Wat een licht'

STER reclame