Michael Brown sr. bij de herdenking
NOS Nieuws

Familie Michael Brown 'rouwt nog altijd'

De familie van de doodgeschoten Afro-Amerikaanse tiener Michael Brown is nog altijd in de rouw, zegt zijn vader. Het is vandaag precies een jaar geleden dat de 18-jarige jongen werd doodgeschoten door een blanke agent in Ferguson, een voorstad van St. Louis. Brown was ongewapend en zijn dood leidde tot protesten en zware rellen die dagenlang aanhielden.

"Uiteindelijk ben ik gewoon mijn zoon kwijt", zei Michael Brown sr. aan het begin van een demonstratieve mars waar enkele honderden mensen aan meededen. "Ik heb nog altijd pijn, mijn familie heeft nog altijd pijn." Betogers legden knuffels neer op de plek waar Michael Brown om het leven kwam.

Ferguson herdenkt Michael Brown

In de nasleep van zijn dood laaide in de VS het debat weer op over politiegeweld tegen minderheden. Er zijn het afgelopen jaar nog verschillende andere incidenten geweest waarbij Afro-Amerikanen om het leven kwamen door toedoen van blanke agenten.

In veel Amerikaanse steden treden agenten hardhandig op in situaties die uit de hand lopen. Door de oorlogen in Afghanistan en Irak is er veel militair materieel en wapens beschikbaar, die door politiekorpsen worden overgenomen.

De agent die Michael Brown doodschoot, Darren Wilson, is niet vervolgd. Die beslissing bracht in november opnieuw grote spanningen teweeg in Ferguson. De noodtoestand werd er uitgeroepen en er waren opnieuw demonstraties en protesten, die zich ook uitbreidden naar andere steden in het hele land. Er werden honderden mensen bij opgepakt.

Wilson heeft in november wel zijn baan opgegeven. In een onderzoek naar het politiekorps in Ferguson werd vastgesteld dat het korps stelselmatig discrimineert. Dat leidde tot het vertrek van politiechef Tom Jackson en een hoge ambtenaar. Jackson werd opgevolgd door de Afro-Amerikaanse Andre Anderson.

 • AFP
  De plek waar Michael Brown werd doodgeschoten
 • AFP
  Michael Brown sr. staat de pers te woord
 • AFP
  Politiechef Anderson van Ferguson schudt een betoger de hand
 • AFP
  Agenten zien toe op de mars
 • AFP
  Een jonge demonstrant houdt de Amerikaanse vlag ondersteboven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl