Darren Wilson, vlak na het incident in augustus
NOS Nieuws

Omstreden agent weg bij politie Ferguson

Darren Wilson verlaat de politie in Ferguson. Dat heeft een van zijn advocaten bekendgemaakt.

Wilson is de agent die op 9 augustus in de voorstad van St. Louis de zwarte Michael Brown doodschoot. Brown was ongewapend, zo bleek later. Zijn dood was de aanleiding voor protesten van zwarten die vinden dat de overwegend blanke politie te hard tegen hen optreedt en te snel naar het dienstwapen grijpt. Dagenlang was het onrustig in Ferguson.

Afgelopen week besloot een onderzoeksjury dat Wilson niet wordt aangeklaagd. Hij hoeft dus niet terecht te staan voor het schietincident. Dat besluit leidde tot nieuwe betogingen en nieuwe rellen.

Wilson zei na het besluit van de onderzoeksjury in een tv-interview dat hij een schoon geweten heeft en dat hij niet anders zou hebben gehandeld als Michael Brown blank was geweest.

Protestmars

Het vertrek van de 28-jarige Wilson bij de politie gaat volgens zijn advocaat met onmiddellijke ingang in. Sinds de schietpartij zat hij al thuis. Aan een lokale krant vertelde hij dat zijn ontslag te maken heeft met bedreigingen.

Wilson wordt niet strafrechtelijk vervolgd, maar er loopt nog wel een onderzoek naar schending van burgerrechten.

Zaterdag begon een protestmars tegen het besluit om hem niet te vervolgen. Zo'n honderd demonstranten lopen in een week van Ferguson naar Jefferson City, de hoofdstad van Missouri.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl