NOS Nieuws

Ferguson maakt schade op en verwacht nieuwe rellen

  • AFP
    De schade na de rellen in Ferguson was groot
  • AFP
    Na de rellen van gisterren restte winkeleigenaren weinig anders dan de boel maar op te ruimen
  • AFP
    Tijdens de rellen werden tientallen winkels vernield en geplunderd
  • AFP
    De politie zette vanochtend vernielde winkelcentra af voor opruimwerkzaamheden
  • AFP
    Ook journalisten namen vanochtend de schade op in Ferguson
  • AFP
    Van sommige horeca in het gebied bleef weinig over
  • AFP
    Vrijwilligers hielpen vanochtend bij het opruimen

De Amerikaanse stad Ferguson maakt vandaag de schade op na de rellen van afgelopen nacht. Maar tegelijkertijd wordt nieuw protest verwacht.

De voorstad van St. Louis was het toneel van gevechten en brandstichtingen nadat een jury de blanke politieagent Darren Wilson had vrijgesproken van het doodschieten in augustus van de zwarte tiener Michael Brown. Onmiddellijk na de uitspraak braken gevechten uit tussen demonstranten en de politie.

Een dag later is de schade groot. Tientallen gebouwen en winkels zijn beschadigd door brand, stenen en plunderingen. Vandaag blijven scholen en stadskantoren dicht. Overal wordt opgeruimd en geveegd. Bij de protesten werden 61 mensen gearresteerd.

Nieuw protest

Burgerrechtenorganisaties hebben voor vandaag nieuwe acties aangekondigd. Ze zijn kwaad over de vrijspraak en beweren dat de overwegend blanke politie in St. Louis en Ferguson racistisch is. Ze eisen gerechtigheid voor de doodgeschoten Michael Brown.

Voorafgaand aan mogelijke nieuwe betogingen zei burgemeester James Knowles III van Ferguson dat hij geen herhaling wil van vannacht. "Mensen die geweld gebruiken zijn geen demonstranten, maar criminelen en die tolereren we niet."

Extra militairen

Gouverneur Jay Nixon van de staat Missouri heeft extra militairen van de Nationale Garde naar Ferguson gestuurd. Zij moeten het politiebureau dat gisteren het mikpunt was van de demonstranten extra beschermen.

Vanochtend heeft politieagent Darren Wilson ook gereageerd op zijn vrijspraak. Via een verklaring die zijn advocaat naar buiten bracht, bedankte Wilson de mensen die hem sinds het schietincident in augustus hebben gesteund.

Andere steden

Mogelijk wordt er vandaag, net als gisteren, ook in andere steden in de VS gedemonstreerd. De woede over de vrijspraak van de agent is in heel het land groot. Twitter ontplofte na de uitspraak.

Ferguson maakt schade op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl