EPA
NOS Nieuws

'Turkse straaljagers maken opnieuw burgerslachtoffers in N-Irak'

Bij nieuwe aanvallen door Turkse gevechtsvliegtuigen op doelen van de PKK in Noord-Irak zijn tien burgers om het leven gekomen. Dat bericht de Koerdische nieuwsorganisatie Rudaw, die een verslaggever in het gebied heeft.

De aanvallen waren in het dorp Zargali, in het district Rawanduz. Het gebied geldt als een bolwerk van de terreurbeweging PKK. Volgens een dorpsbewoner, die zelf gewond raakte, was de aanval in de nacht.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat een kamp van PKK-strijders is aangevallen. Daaraan wordt toegevoegd dat het "helaas een feit is dat de terreurorganisatie burgers gebruikt als menselijk schild".

Het Turkse persbureau Anatolia meldt dat er sinds de hervatting van de Turkse aanvallen op Koerdische strijders in Oost-Turkije zeker 260 PKK-strijders zijn gedood. De afgelopen week waren er dagelijks bombardementen, ook op stellingen in Noord-Irak.

Vergelding

Turkije begon de aanvallen vorige week maandag. Ankara zegt dat ze een vergelding zijn voor aanslagen door de PKK. Gelijktijdig begon Turkije met luchtaanvallen op de islamitische terreurbeweging IS in Syrië.

De Koerdische regering in Noord-Irak deed vandaag een oproep aan de PKK om Irak te verlaten - om te voorkomen dat er door Turkse aanvallen nog meer burgerslachtoffers vallen.

In de verklaring wordt Turkije veroordeeld voor het "bombarderen van burgers". Beide partijen worden opgeroepen de vredesgesprekken te hervatten. Die liggen stil sinds het begin van de nieuwe geweldsgolf.

In Den Haag protesteerden vanmiddag zo'n 700 Koerden en Turken samen tegen de Turkse bombardementen op de PKK. De betogers liepen van het Centraal Station naar het Spui, waar toespraken waren. Initiatiefnemer was de koepelvereniging Federatie Koerden in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl