Erdogan
NOS Nieuws

Turkije bombardeert IS in Syrië

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben stellingen van Islamitische Staat in Syrië aangevallen. De bombardementen zijn uitgevoerd door F-16-straaljagers. Het is voor het eerst dat Turkije gevechtsvliegtuigen inzet tegen IS.

Doel van de aanval was het dorp Havar. Dat ligt niet ver van de Turkse stad Kilis, waar gisteren een Turkse militair omkwam bij een schietpartij met IS-strijders. De krant Hürriyet meldt dat de Turkse luchtmacht de aanvallen 'Operatie Yalcin' noemt. Yalcin is de naam van de omgekomen militair.

Aanslag

Turkije maakt vanaf het begin deel uit van de coalitie tegen IS, maar nam niet actief deel omdat het anders denkt over de situatie in Syrië. Prioriteit van de Turken is altijd geweest om president Assad af te zetten, maar Turkije raakt steeds meer betrokken bij de strijd met IS.

Eerder deze week was er een grote aanslag in het Turkse Suruç, ook in het grensgebied met Syrië. Daarbij vielen 32 doden. De Turkse autoriteiten zeggen dat die aanslag waarschijnlijk is gepleegd door een IS-strijder.

Gisteravond werd bekend dat Turkije de Amerikaanse luchtmacht de basis Incirlik zal laten gaan gebruiken in de strijd tegen IS. Daarover hebben beide landen maanden lang onderhandeld.

VS en Turkije versterken samenwerking in strijd IS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl