Een Amerikaans militair transportvliegtuig kort na het opstijgen vanaf de basis Incirlik
NOS Nieuws

Akkoord Turkije en VS over gebruik vliegbasis Incirlik

Na lang onderhandelen hebben de Verenigde Staten toestemming gekregen van Turkije om vanaf de NAVO-vliegbasis Incirlik doelen van IS te bombarderen. Dat melden media in de twee landen.

De presidenten Obama en Erdogan hebben persoonlijk de puntjes op de i gezet. Het Witte Huis bevestigt dat de twee leiders elkaar hebben gesproken, maar wil "uit veiligheidsoverwegingen" inhoudelijk niets over de overeenkomst kwijt.

Incirlik ligt op ongeveer 250 kilometer van Raqqa, de Syrische stad die IS beschouwt als de hoofdstad van zijn kalifaat. De Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hoeven binnenkort op hun missie een veel kortere afstand af te leggen. Op de basis staan al Amerikaanse toestellen; de VS is na Turkije de grootste gebruiker van Incirlik.

Coalitie

In oktober vorig jaar maakten Amerikaanse defensiemedewerkers al bekend dat Turkije de VS en andere leden van de coalitie tegen de terreurgroep IS toestemming had gegeven om Turkse bases te gebruiken voor aanvallen, maar dat werd toen snel tegengesproken door Ankara.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl